Bardzo smaczny, nietypowy sos do grillowanego mięsa. Równie dobrze komponuje się z białą rybą, dodając jej trochę charakteru.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
SÅ‚odki sos z papryki - Opis przyrzÄ…dzania:
Cebulkę drobno siekamy. Z papryczki chilli usuwamy pestki, resztę drobno siekamy. Czosnek rozgniatamy. Pieczoną paprykę kroimy w kawałki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Wrzucamy cebulę, chilli i czosnek. Smażymy, często mieszając, na małym ogniu, aż cebula będzie miękka, ale nie zacznie nabierać koloru. Wrzucamy paprykę i smażymy jeszcze chwilę, aż papryka będzie gorąca. Dodajemy ocet balsamico, listki bazylii oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko razem miksujemy w blenderze na gładki sos, dodając ewentualnie odrobinę ciepłej wody. Podajemy na ciepło.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Słodki sos z papryki: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |