W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Sos karmelowy

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sosy

Sos karmelowy

Przesłodki i przepyszny sos do wszelkich deserów - od ciasta czekoladowego przez szarlotkę aż po lody kawowe.

Kraj pochodzenia: Wielka Brytania

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 50 g masła
  • 100 g cukru
  • 300 ml kremowej śmietanki

Sos karmelowy - Opis przyrządzania:

W ciężkim rondlu rozpuszczamy masło. Dodajemy cukier i podgrzewamy na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści. Podgrzewamy dalej, aż masa w garnku przybierze ciemnozłoty kolor. Zdejmujemy garnek z ognia i dolewamy śmietankę - uwaga, będzie syczeć i pryskać! Stawiamy garnek z powrotem na ogniu i podgrzewamy, aż karmel rozpuści się w śmietance i całość zgęstnieje. Jeśli sos ma już odpowiednią (dla naszych potrzeb i preferencji) gęstość, a nie wszystkie grudki karmelu się rozpuściły, przelewamy sos przez sitko. Podajemy na ciepło.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Sos karmelowy: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Sos karmelowy przepisy:

  • Sos Melba
    Nie jest to klasyczny sos, jaki używamy do lodów a la Melba. Ten sos łączy w sobie brzoskwinie i maliny, a dodatek brandy przyjemnie go zaostrza. Podajemy na ciepło lub zimno.
  • Domowy budyń z jabłkami (wersja luksusowa)
    No jest to luksusowy deser, co tu kryć... Ale domowy budyń - z żółtkami, śmietanką, prawdziwą wanilią - jest wart grzechu. Do tego jabłka lekko podprawione calvadosem, mmm...
  • Sos żurawinowy z galaretką porzeczkową
    Pyszny, kwaskowaty sos, świetny nie tylko do drobiu czy schabu, ale też jako dodatek do smażonego sera lub camemberta w cieście francuskim.
  • Sos czekoladowy do deserów
    Ciemny sos z gorzkiej czekolady, podawany na ciepło do lodów, budyniu, gruszek Piękna Helena i innych deserów.
  • Sos żurawinowy z kolendrą
    Słodko-kwaśny, bardzo smaczny dodatek do mięsa na zimno. Doskonale sie przechowuje, nabierając z czasem smaku. Dodatkową zaletą jest wspaniały kolor.




Podziel się linkiem:


Komentarze: