Ciut lżejsza wersja popularnego włoskiego sosu.
Przepis na Pesto z jogurtem (czyli w lżejszej wersji) >>
Inspirowana daniami z kuchni Indii jarzynka - oryginalna i pyszna, bardzo odpowiednia na lato.
Przepis na Buraczki z pomidorami >>
Wspaniała letnia zupa na szczególnie upalny dzień. Podajemy z grzaneczkami lub jakąś dobrą salsą - może to być na przykład Salsa z mango. Mmm...
Przepis na Zimna zielona zupka >>
Znakomity przepis nieocenionej Claudii Roden. Tę sałatkę podajemy na przystawkę wraz z innymi środkowowschodnimi pastami i sałatkami, z dodatkiem arabskiego chleba.
Przepis na Karczochy z kiszoną cytryną >>
Prosty ryż z dodatkiem rodzynek, orzeszków piniowych i cynamonu.
Przepis na Pilaw turecki z rodzynkami >>
Doskonała pizza z oryginalnym wierzchem - zielonych szparagów nie trzeba wcześniej gotować, więc całość robi się naprawdę szybko.
Przepis na Pizza z zielonymi szparagami >>
Dukkah jest mieszanką sezamu, orzechów i przypraw, prażonych razem i zmielonych. Najpierw macza się kawałek chleba w oliwie, potem w dukkah, a potem zjada. To jest WSPANIAŁE!!! (a przepis Claudii Roden)
Przepis na Dukkah >>
Bardzo smaczne i sycące, niedrogie (a z kryzysu wszak jeszcze nie wyszliśmy) danie obiadowe lub kolacyjne. Kto lubi potrawy ostre, niech doda do masy kartoflanej nieco posiekanej ostrej papryczki.
Przepis na Pieczone placki ziemniaczane z serem >>
Danie to powstało w ramach akcji utylizacji rozmaitych poweekendowych resztek: otóż została mi porcja dipu z niebieskiego sera, jak również mały pęczek porów z ostatnich warzywek. Okazało się to bardzo smaczną kombinacją i doskonale pasowało do grillowanych polędwiczek wieprzowych ze smażonymi śliwkami.
Przepis na Pory zapiekane z niebieskim serem >>
Piure dla wszystkich wielbicieli zdecydowanych smaków. Pasuje do mięsa z grilla - świetne z dobrze przyprawioną karkówką - a także do rozmaitych postaci łososia, któremu dodaje nieco charakteru.
Przepis na Piure ziemniaczane na ostro >>