Naładowana witaminami i mikroelementami, kolorowa sałata z ciepłymi grzankami z kozim serem, owocami i maślankowym sosem - bardzo smaczna, lekka kolacja lub - w mniejszych porcjach - przystawka przed grillem (wówczas grzanki najlepiej byłoby zrobić na ruszcie).
Przepis na Sałata z grzankami z kozim serem >>
Znakomity dodatek do białej ryby - mięciutkie pory i sos z dodatkiem złocistego oleju rzepakowego (trzeba tylko użyć olej z pierwszego tłoczenia). Takie pory można też podać na przystawkę lub jako dodatek do rozmaitych postaci wieprzowiny (pieczony boczek, gotowana golonka).
Przepis na Pory z kaparami i jajkiem >>
Wspaniałe letnie danie z klasycznej francuskiej kuchni - bakłażany, sos z prawdziwych żywych pomidorów, serek gruyerek... Zapiekankę (z francuska "gratin") podajemy na ciepło, a w naprawdę gorące dni - w temperaturze pokojowej.
Przepis na Zapiekane bakłażany (klasycznie francuskie) >>
Klasyczny ocet z francuskiej kuchni, doskonały dodatek do wszelkich sosów sałatowych. Świetnie się sprawdza z gorzkawą endywią i plastrem foie gras...
Przepis na Ocet malinowy >>
Bliny gryczane to jedna z najlepszych rzeczy na świecie, nawet - niech stracę - bez kawiorku. Odrobina śmietany, siekane jajko na twardo, cebulka, dobry śledź - wszystko to pasuje do tych pulchnych placuszków. Wyznaję szczerze, że tego przepisu nie próbowałam, ale wygląda bardzo zachęcająco.
Przepis na Klasyczne bliny gryczane >>
Prosta i bardzo smaczna sałatka z ziemniaków, z sosem majonezowo-jogurtowym. Doskonała jako dodatek do rozmaitych kiełbasek, żeberek i szaszłyków z grilla.
Przepis na "Przyjęciowa" sałatka z ziemniaków >>
Jeszcze jedna odmiana zapiekanych ziemniaków z serem - tym razem nieco lżejsza dla przewodu pokarmowego, bo z mlekiem, a nie ze śmietaną. Możemy więc sobie odbić, jeśli chodzi o mięso i zrobić na przykład karkówkę z grilla...
Przepis na Ziemniaki zapiekane z mlekiem >>
Delikatna, młoda marchewka zamarynowana w oliwie, z czosnkiem i tymiankiem. Pyszna do białej gotowanej ryby, równie dobrze sprawdza się jako przystawka w klasycznym duchu francuskich ordewrów - jako element zdecydowanie łagodny.
Przepis na Młode marcheweczki z oliwą >>
Nasza poczciwa mizeria - tym razem w greckim wydaniu.
Przepis na Mizeria z miętą >>
Łatwy i dość szybki - o ile to możliwe z ciastem drożdżowym - przepis na spód do różnych pizzopodobnych placków.
Przepis na Ciasto drożdżowe słone >>