W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X
Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Buraczki z pomidorami

Dodatek

Buraczki z pomidorami

Inspirowana daniami z kuchni Indii jarzynka - oryginalna i pyszna, bardzo odpowiednia na lato.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • puszka pomidorów we własnym soku
  • 500 g (1/2 kg) niezbyt dużych buraczków
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • olej z orzeszków ziemnych
  • łyżeczka ziaren kminu rzymskiego
  • suszona papryczka chilli
  • czerwony ocet winny

Buraczki z pomidorami - Opis przyrządzania:

Pomidory osączamy na sicie tak, żeby sok odpłynął, a zostały tylko same pomidory.
Buraczki cienko obieramy, myjemy i kroimy w "pomarańczki".
Cebule obieramy i drobno siekamy.
Czosnek obieramy i drobno siekamy.
W rondlu rozgrzewamy 3-4 łyżki oleju, wrzucamy cebulę, czosnek, kmin rzymski i szczyptę suszonych papryczek chilli. Smażymy, mieszając, na niezbyt dużym ogniu, aż cebula zrobi się złota.
Dodajemy pomidory, buraczki i łyżkę octu winnego. Dolewamy niepełną szklankę wody i dodajemy łyżeczką soli. Zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy warzywa przez 45 minut mniej więcej - trzeba sprawdzać, bo to zależy od buraczków. W każdym razie powinny być miękkie.
Garnek odkrywamy, zwiększamy ogień i gotujemy, mieszając, aż sos zgęstnieje.
Podajemy na gorąco lub zimno, w zależności od potrzeb i pogody.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Buraczki z pomidorami: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku



Podziel się linkiem:




Komentarze: