Lekka i delikatna zimna zupa, przyjemnie zaostrzona imbirem i limetką. Doskonała na naprawdę upalny dzień.
Przepis na Chłodnik z melona i ogórka >>
InteresujÄ…cy drink dla wszystkich - kto akurat nie pije alkoholu, po prostu rezygnuje z tequili.
Przepis na Jeszcze Jedna Krwawa Mary >>
Lekko przydymiony w smaku, kremowy i wspaniały sos do białego mięsa. Czysty luksus.
Przepis na Sos ze smardzów >>
Zabawne danie z jakichś moich starych wycinków, nie wiadomo już, skąd. Wygląda przyjemnie, a sezon na cukinię już za pasem!
Przepis na Cukinia z czosnkiem i orzechami >>
Doskonała sałatka z różnokolorowych pomidorów i pieczonej papryki z sosem ziołowym. Świetna jako dodatek do dań z grilla lub jako kolacyjna sałatka (z białym serem, mmm).
Przepis na Letnia sałatka z pomidorów >>
Oryginalny sos karmelowo-pomarańczowy, przeznaczony raczej do podawania na ciepło, niż na zimno. Doskonały do smażonego lub grillowanego sera, niezły też do szparagów.
Przepis na Pomarańczowy sos winegret >>
Jeden z wielu znakomitych hiszpańskich sposobów na przyprawienie zwykłego piure z ziemniaków. Podajemy takie ziemniaki do ryby lub mięsa z grilla, ale także jako tapa - w małych glinianych miseczkach, skropione oliwą.
Przepis na Piure ziemniaczane z papryczkami piquillos >>
Mocno wytrawny drink, zaostrzony dodatkowo szczyptÄ… soli.
Przepis na Gin z limetkÄ… >>
Rougail to rodzaj bardzo ostrej salsy z wyspy Le Reunion, zazwyczaj robionej z pomidorów. W tym jednak przepisie robimy rougail z moreli z typowymi dla dania przyprawami.
Przepis na Rougail morelowy >>
Niesłychanie proste, klasyczne danie z najlepszych składników. Szparagi muszą być z dobrego źródła - grube i słodkie, świeżo ścięte - a Smardze (morels, Morcheln, morilles) starannie oczyszczone z paproszków. Luksus.
Przepis na Szparagi ze smardzami >>