Wspaniała letnia zupa na szczególnie upalny dzień. Podajemy z grzaneczkami lub jakąś dobrą salsą - może to być na przykład Salsa z mango. Mmm...
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4-6
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Zimna zielona zupka - Opis przyrzÄ…dzania:
Limetki szorujemy w gorÄ…cej wodzie, wyciskamy sok.
Ogórek myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy wzdłuż na pół i łyżeczką wydłubujemy pestki, zaś resztę kroimy w kawałki i wkładamy do malaksera lub blendera.
Cebulki obieramy z wierzchnich przywiędłych liści, odcinamy korzonki, myjemy i osuszamy. Kroimy w plasterki i dodajemy do ogórków.
Kolendrę myjemy, osuszamy i obrywamy listki. Ogonki drobno siekamy i dodajemy do ogórków.
Awokado kroimy wzdłuż na pół, usuwamy pestki, a miąższ wydłubujemy łyżką i też wrzucamy do malaksera lub blendera.
Wszystko razem miksujemy na możliwie gładką masę, dolewając w trakcie miksowania wywar warzywny i sok z limetek.
Kiedy zupa będzie gładka, dodajemy jogurt i raz jeszcze miksujemy.
Kilka listków kolendry zostawiamy do dekoracji, resztę drobno siekamy i dodajemy do zupy. Króciutko miksujemy - tyle tylko, żeby się kolendra wymieszała z resztą składników.
Doprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Podajemy z kilkoma kostkami lodu, w upalny dzień.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Zimna zielona zupka: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | WrzesieÅ„ 2023 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |