W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Pory zapiekane z niebieskim serem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Dodatek

Pory zapiekane z niebieskim serem

Danie to powstało w ramach akcji utylizacji rozmaitych poweekendowych resztek: otóż została mi porcja dipu z niebieskiego sera, jak również mały pęczek porów z ostatnich warzywek. Okazało się to bardzo smaczną kombinacją i doskonale pasowało do grillowanych polędwiczek wieprzowych ze smażonymi śliwkami.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 4 spore pory
  • łyżka masła
  • 100 g niebieskiego sera (np. Danablu)
  • 150 g gęstej kwaśnej śmietany
  • sok z połowy cytryny

Pory zapiekane z niebieskim serem - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni, najlepiej z grzaniem tylko z góry.
Pory obieramy z wierzchnich, grubych liści, odcinamy ciemniejsze zielone końce i korzonki. Kroimy pory wzdłuż na pół i bardzo starannie płuczemy. Osuszamy, po czym kroimy w cienkie plasterki.
W ciężkim garnku roztapiamy masło, wrzucamy pory i smażymy na sporym ogniu, mieszając, aż zaczną wiotczeć - czyli 2-3 minuty. Zmniejszamy ogień na malutki, garnek przykrywamy i dusimy pory przez 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i - jeśli w porach jest sporo wody - odparowujemy na większym ogniu. Zdejmujemy z ognia.
Niebieski ser rozdrabniamy widelcem i mieszamy ze śmietaną, dodając sok z połowy cytryny. Powstały sos mieszamy z porami, po czym przekładamy wszystko do płaskiego żaroodpornego naczynia.
Wstawiamy pory do piekarnika na mniej więcej kwadrans - może trochę dłużej - aż wierzch zacznie się rumienić.
Podajemy na gorąco, ale nie od razu po wyjęciu z pieca, gdyż pory i niebieski ser będą wściekle gorące i można sobie poparzyć podniebienie.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Pory zapiekane z niebieskim serem: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Pory zapiekane z niebieskim serem przepisy:

  • Flamiche z porami
    Flamiche z porami, czyli kisz z północnej Francji. Robię go często, gdyż w zimie mój ekologiczny koszyk z warzywkami pełen jest doskonałych porów.
  • Sałata z gruszkami i niebieskim serem
    Klasyczny zestaw: sałata, gruszki i niebieski ser. Przy tak niewielu składnikach najważniejsza staje się ich jakość: sałata musi być idealnie świeża, gruszki dojrzałe i soczyste, zaś niebieski ser naprawdę świeży i smaczny.
  • Sałata na ciepło z młodych ziemniaków
    Przyjemna kolacyjka dla dwojga na deszczowy wieczór.
  • Zapiekanka kolacyjna z dyni z sosem serowym
    Satysfakcjonująca jesienna zapiekanka, z dynią, porami i sosem z gruyera. Świeża bagietka, miska cykorii i kieliszek białego wina na pewno nie zaszkodzą.
  • Cykoria z szynką i sosem serowym
    Belgowie potrafią z cykorią zrobić nawet pizzę... Ten przepis nie idzie tak daleko, a duszona cykoria w skorupce z rumianej szynki, podlana "mocnym" sosem serowym, jest naprawdę bardzo pyszna. Jedno z moich ulubionych dań.


Podziel się linkiem:




Komentarze: