Bardzo smaczne i sycące, niedrogie (a z kryzysu wszak jeszcze nie wyszliśmy) danie obiadowe lub kolacyjne. Kto lubi potrawy ostre, niech doda do masy kartoflanej nieco posiekanej ostrej papryczki.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4-6
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Pieczone placki ziemniaczane z serem - Opis przyrzÄ…dzania:
Ziemniaki obieramy, płuczemy i zalewamy osolonym wrzątkiem. Gotujemy, aż będą miękkie, po czym odcedzamy i chwilę odparowujemy na małym ogniu.Odstawiamy, by nieco przestygły, po czym rozgniatamy na piure lub przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Czekamy, aż ziemniaki ostygną.
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Cebulę obieramy i drobno siekamy, dodajemy do przestygniętych ziemniaków. Wbijamy jajka, solimy i - pardon - pieprzymy i starannie mieszamy.
Żółty ser ścieramy na grubej tarce i dodajemy do ziemniaków. Wsypujemy 4 łyżki mąki i wlewamy łyżkę oliwy. Ręką wyrabiamy na jednolitą masę, dosypując ewentualnie ciut mąki.
BlaszkÄ™ do pieczenia lekko smarujemy oliwÄ….
Rękoma, opłukanymi w zimnej wodzie, robimy z masy kule - powinno wyjść 10-12, ale możemy też zrobić mniejsze - i spłaszczamy je na kształtne placuszki. Układamy placki na blaszce i wstawiamy do piekarnika na pół godziny do 40 minut - powinny się ładnie przyrumienić.
Podajemy na gorąco lub ciepło, z kwaśną śmietaną, pomidorami, sałatą, keczupem...
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Pieczone placki ziemniaczane z serem: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |