W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X
Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Pieczone placki ziemniaczane z serem

Danie główne

Pieczone placki ziemniaczane z serem

Bardzo smaczne i sycące, niedrogie (a z kryzysu wszak jeszcze nie wyszliśmy) danie obiadowe lub kolacyjne. Kto lubi potrawy ostre, niech doda do masy kartoflanej nieco posiekanej ostrej papryczki.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1 kg mączystych ziemniaków
  • nieduża cebula
  • 2 jajka
  • 100 g żółtego sera (mogą być resztki)
  • 4-5 łyżek mąki
  • oliwa z oliwek

Pieczone placki ziemniaczane z serem - Opis przyrządzania:

Ziemniaki obieramy, płuczemy i zalewamy osolonym wrzątkiem. Gotujemy, aż będą miękkie, po czym odcedzamy i chwilę odparowujemy na małym ogniu.Odstawiamy, by nieco przestygły, po czym rozgniatamy na piure lub przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Czekamy, aż ziemniaki ostygną.
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Cebulę obieramy i drobno siekamy, dodajemy do przestygniętych ziemniaków. Wbijamy jajka, solimy i - pardon - pieprzymy i starannie mieszamy.
Żółty ser ścieramy na grubej tarce i dodajemy do ziemniaków. Wsypujemy 4 łyżki mąki i wlewamy łyżkę oliwy. Ręką wyrabiamy na jednolitą masę, dosypując ewentualnie ciut mąki.
Blaszkę do pieczenia lekko smarujemy oliwą.
Rękoma, opłukanymi w zimnej wodzie, robimy z masy kule - powinno wyjść 10-12, ale możemy też zrobić mniejsze - i spłaszczamy je na kształtne placuszki. Układamy placki na blaszce i wstawiamy do piekarnika na pół godziny do 40 minut - powinny się ładnie przyrumienić.
Podajemy na gorąco lub ciepło, z kwaśną śmietaną, pomidorami, sałatą, keczupem...

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Pieczone placki ziemniaczane z serem: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku



Podziel się linkiem:




Komentarze: