W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Pizza z zielonymi szparagami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Małe danie

Pizza z zielonymi szparagami

Doskonała pizza z oryginalnym wierzchem - zielonych szparagów nie trzeba wcześniej gotować, więc całość robi się naprawdę szybko.

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

Pizza z zielonymi szparagami - Opis przyrządzania:

Zagniatamy ciasto na pizzę.
Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni.
Szparagom odłamujemy zdrewniałe końcówki (same się przełamią, gdzie trzeba, wystarczy tylko zgiąć); płuczemy, osuszamy i - jeśli duże - kroimy wzdłuż na pół i w poprzek na pół.
Pomidorki myjemy, osuszamy i kroimy na pół.
Taleggio kroimy w kawałki.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na placek i kładziemy na płaskiej blasze. Smarujemy pesto, zostawiając wolne brzegi. Rozkładamy szparagi, pomidorki i taleggio, po czym posypujemy wszystko parmezanem.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 10-15 minut - brzegi pizzy powinny się przyrumienić.
Przed podaniem posypujemy listkami bazylii.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Pizza z zielonymi szparagami: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Pizza z zielonymi szparagami przepisy:

  • Pizza z prawdziwkami Pizza z prawdziwkami
    No wiem, czysty luksus po prostu... Ale zdarzyło się nam z Mężem w lipcu znaleźć kilka prawdziwków - za mało, żeby z nich zrobić jakieś większe danie, ale przyznam bez bicia, że taka pizza jest dostatecznie spektakularna, żeby zrobić wrażenie na największych nawet kulinarnych snobach. Pachnie obłędnie! Jest to jeden z moich najlepszych przepisów, a Mąż nie może się już doczekać, kiedy w Płaskim Kraju zacznie się grzybowy sezon...
  • Pizza z pieczoną cebulą i serem taleggio
    Długo pieczone cebule mają wyjątkowo pyszny, słodki smak. Na pizzy towarzyszą im trzy rodzaje sera i rukola.
  • Pizza ziemniaczana
    Bardzo fajne danie - skrzyżowanie pizzy z plackiem ziemniaczanym. Miska sałaty, butelka wina i można nawet gości zaprosić.
  • Pizza z kiełbasą i papryką Pizza z kiełbasą i papryką
    Pizzę robię często - zagniatam ciasto wieczorem, wstawiam na noc do lodówki, a następnego dnia rozwałkowuję cztery placki. Młodsze Dziecko robi dwie pizze hawajskie dla siebie i Tatusia, Starsze Dziecko nakłada sobie wszelkie dostępne sery, a ja rozkładam na placku anchois, czosnek, kapary, oliwki i czerwoną cebulę. Ostatnio jednak jakoś zabrakło czasu na solowe występy i zrobiłam "hurtowo" pizzę z tym, co akurat było w domu. Naprawdę była świetna!
  • Pizza z karczochami
    Kolejna pizza z działu moich ulubionych. Bez pomidorów, dość wytrawna i z moimi ukochanymi karczochami. Dla ułatwienie życia karczochy są z puszki lub słoika - osobiście wolę te konserwowane w solance, niż w oleju, ale co kto woli...


Podziel się linkiem:




Komentarze: