Sympatyczne tarteletki kolacyjne, najlepsze wiosną i wczesnym latem, kiedy szczypiorek jest naprawdę młodziutki i pyszny.
Przepis na Tarteletki szczypiorkowe >>
Przyjemny chłodnik na upalny wiosenny dzień. Podajemy z małymi grzaneczkami lub groszkiem ptysiowym.
Przepis na Zimna zupa ziołowa >>
Bardzo elegancka wiosenna przystawka - doskonała na obiad z okazji Pierwszej Komunii, na przykład. Zgrabne "wrzecionka" białego, lekko kwaskowatego musu podajemy z zielono-różową sałatką i orzeszkami piniowymi. Do tego cieniutkie Grzanki Melba.
Przepis na Mus z koziego twarożku z sałatką z ogórków >>
Doskonały dodatek do pieczonego mięsa albo duszonego w sosie. Możemy też podać taką polentę z grzybowym gulaszem, mmm...
Przepis na Polenta z kozim serem >>
Bardzo ładne greckie ciasto ze szpinakiem - rulony ciasta filo zwinięte w kształt ślimaka podobają się nawet dzieciom!
Przepis na Szpinakowy ślimak z serem ricotta >>
Pyszne indyjskie racuszki z warzyw z rozmaitymi przyprawami. Podajemy na gorąco, póki są chrupiące.
Przepis na Warzywne bhajis (indyjskie racuszki) z migdałami >>
Bardzo satysfakcjonująca sałatka - chrupka sałata, łagodne awokado, słodko-kwaśne truskawki, ostry pieprz... Doskonała przystawka lub lekka kolacja w ciepły dzień.
Przepis na Sałatka z awokado z truskawkami i zielonym pieprzem >>
Letni dodatek do wszelkich dań z grilla - rybnych i mięsnych.
Przepis na Sałatka z cukinii z parmezanem >>
Lekko włoski sposób na młode, słodkie buraczki.
Przepis na Wiosenne buraczki >>
Shoarma to to, co zazwyczaj nazywamy kebabem lub (w Grecji) gyrros. Przypieczone kawałki mięsa, obracającego się na pionowym rożnie, ładuje się do bułki typu pita lub zawija w płaski wschodni placek, dokładając masę surowych warzyw i sos. Jeśli nie mamy specjalnego sprzętu (a raczej mało kto ma), smażymy paseczki zamarynowanego mięsa na patelni lub rumienimy pod grillem w piekarniku. Reszta bez zmian.
Przepis na Przyprawa do shoarmy >>