Taki jogurtowy sos spotykamy w róznych kuchniach - w indyjskiej, marokańskiej, irańskiej. Jest wspaniały do maczania kawałków ciepłego wschodniego pieczywa lub kawałków warzyw.
Przepis na Dip z jogurtu z przyprawami >>
Pizza z działu moich ulubionych - bez pomidorów! Ciasto na pizzę zagniatamy poprzedniego dnia wieczorem, niech sobie rośnie i dojrzewa z lodówce. Bakłażany (obrane ze skórki - to moja mania) grillujemy na rowkowanej patelni, jeszcze trochę czerwonej cebuli i rozmarynu i hey presto!
Przepis na Pizza z grillowanymi bakłażanami >>
Kompilacja amerykańskiego sosu żurawinowego i indyjskiego chutneyu. Słodko-kwaśne. Korzenne. Dobre.
Przepis na Chutney z żurawin z pomarańczami >>
Wiem, że styczeń to nie jest najlepszy moment na robienie przetworów z węgierek, ale wpisuję ten przepis (skądinąd znakomity, wielokrotnie powtarzany) na prośbę Wielbicielki Czosnku i Ostrych Papryczek z Krakowa. A zresztą - przecież można go zrobić z mrożonych śliwek, zwłaszcza, jeśli mieszka się w Polsce lub Niemczech, gdzie wybór owocowych mrożonek jest imponujący. Chutney taki jest doskonały do dojrzałych serów.
Przepis na Chutney ze śliwek z czosnkiem >>
W Indiach mianem chutneyu określane są zazwyczaj sosy ze świeżych składników, coś - gdyby przykładać do tej kuchni miarę europejską - jakby pesto. Ten chutney cebulowy z miętą i całą masą kolendry jest niebywale ożywczy w smaku, świetnie pasuje do indyjskich placuszków, na przykład Warzywne bhajis (indyjskie racuszki) z migdałami.
Przepis na Świeży chutney z cebuli i ziół >>
Prosty chleb, przeznaczony przede wszystkim na grzanki. Ma nieco inną strukturę, niż chleb tostowy kupowany w sklepie, ale szczerze mówiąc, taki bardziej mi odpowiada. Smak - wspaniały! A poza tym ma idealnie właściwy kształt - wyrasta w foremce równo, z płaskim wierzchem, profesjonalnie!
Przepis na Chleb tostowy >>
Nieskomplikowany chutney z kawałkami owoców, słodki i świeży w smaku.
Przepis na Chutney z ananasa nr 2 >>
Świetny biały chleb, typu ciabatta, ulubione pieczywo Starszego Dziecka. Wcale nie jest taki brzydki - nazwa jest tradycyjna, używana dla chleba pieczonego nie w formie, a w postaci ręcznie kształtowanego bochenka. Świetny do maczania w oliwie z ziołami.
Przepis na "Brzydki chlebek" - całkiem ładny! >>
Nie jestem do końca przekonana, czy w Indiach dodano by do tego dania mleko kokosowe - zasadniczo łuskaną fasolkę urad (zwaną też białą soczewicą) gotuje się po prostu w wodzie, z różnymi przyprawami. Kiedyś jednak dolałam do niej resztkę mleka kokosowego, które zostało po jakimś innym daniu i okazało się, że delikatny posmak kokosa świetnie fasolce robi!
Przepis na Fasolka urad z mlekiem kokosowym >>
Przyjemne grzaneczki, powstałe w wyniku dyskusji na stronie grupy piece of cake na Facebooku. Można je przygotować wcześniej, a 10 minut przed podaniem wsunąć do pieca. Świetnie idą z kieliszkiem wina!
Przepis na Grzanki z jabłkami, serem i orzechami >>
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |