Nie jestem do końca przekonana, czy w Indiach dodano by do tego dania mleko kokosowe - zasadniczo łuskaną fasolkę urad (zwaną też białą soczewicą) gotuje się po prostu w wodzie, z różnymi przyprawami. Kiedyś jednak dolałam do niej resztkę mleka kokosowego, które zostało po jakimś innym daniu i okazało się, że delikatny posmak kokosa świetnie fasolce robi!
Kraj pochodzenia: Indie
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Fasolka urad z mlekiem kokosowym - Opis przyrzÄ…dzania:
Fasolkę urad (łuskaną i łamaną, o kremowym kolorze) wsypujemy na sito i przepłukujemy pod strumieniem zimnej wody. Przekładamy do miski i zalewamy wodą tak, by sięgała ponad fasolkę. Odstawiamy na 2 godziny do namoczenia.
Namoczoną fasolkę osączamy na sicie i wsypujemy do garnka. Dodajemy turmerik, kolendrę i paprykę, wlewamy 2 szklanki wody i wsypujemy łyżeczkę soli. Mieszamy i stawiamy na średnim ogniu. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy przez mniej więcej kwadrans, aż fasolka będzie prawie miękka, a woda niemal całkiem odparuje. Wtedy dolewamy mleko kokosowe i gotujemy jeszcze z 5 minut.
W tak zwanym międzyczasie obieramy czosnek i imbir i kroimy w mniejsze kawałki. Wkładamy do porcelanowego lub kamiennego moździerza, dosypujemy płaską łyżeczkę soli i rozcieramy na gładkie piure.
CebulÄ™ obieramy i kroimy w cienkie plasterki.
Papryczki myjemy, odcinamy ogonki i kroimy w cienkie plasterki (razem z nasionkami, danie powinno być pikantne!).
Wlewamy olej na patelnię i stawiamy na sporym ogniu. Kiedy będzie gorący, wsypujemy kmin rzymski i smażymy, aż zacznie strzelać. Teraz dodajemy imbir z czosnkiem, cebulę i papryczki, mieszamy i smażymy, nadal na sporym ogniu, aż cebula będzie rumiana.
Usmażoną cebulę dodajemy do fasolki i delikatnie mieszamy.
Gotowe danie posypujemy kolendrÄ… i podajemy z indyjskimi chlebkami i jakimÅ› smacznym chutneyem.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Fasolka urad z mlekiem kokosowym: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | Październik 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 31 |