Złote krokieciki, znakomite jako pogryzka do drinków albo dodatek do białej ryby lub - znacznie ciekawiej - do dziczyzny.
Przepis na Dyniowe krokieciki >>
Satysfakcjonująca jesienna zapiekanka, z dynią, porami i sosem z gruyera. Świeża bagietka, miska cykorii i kieliszek białego wina na pewno nie zaszkodzą.
Przepis na Zapiekanka kolacyjna z dyni z sosem serowym >>
Bardzo smaczny flan o wspaniałym ciemnożółtym kolorze. Gorgonzola i włoskie orzechy zaostrzają delikatny smak dyni - taki kremik podajemy na ciepło lub letnio, z małą sałatką z gorzkawych liści endywii.
Przepis na Dyniowy kremik z gorgonzolÄ… >>
"Choka" to rodzaj sałatki z pieczonych warzyw, popularnej jako danie śniadaniowe w Trynidadzie. Pomidorowa wersja jest szczególnie udana jako smarowidło do grzanek, choć równie dobrze smakuje w roli dodatku do różnych dań z ryżem.
Przepis na Choka z pomidorów >>
Bardzo dobre pikle o wstrząsająco różowym kolorze. Tym górują nad innymi, że można je używać od razu, nie wymagają tzw. przegryzienia się.
Przepis na Szybkie pikle z czerwonej cebuli >>
Piękne w kolorze, egzotyczne w smaku curry z przepisu Sophie Griggson. Podajemy razem z innymi curry i miską ryżu.
Przepis na Cejlońskie curry z buraczków >>
Każdy placuszkowy obiad wzbudza uśmiech - jest coś ciepłego i przyjemnego w talerzu pełnym rumianych, niedużych form, no i ten wybór dodatków: może łyżka jogurtu, może kapka sosu pomidorowego, może żółty starty ser? Takie placuszki mogą też być dodatkiem do mięsa w sosie, jeśli już ktoś nie może obejść się bez czegoś konkretnego...
Przepis na Zabawne pietruszkowe placuszki >>
Cykoria to moje ulubione zimowe warzywo - sałatki z niej są doskonałe (z cytrusami, jabłkiem, śliwkami z octu...), ale jeszcze bardziej lubię cykorię na ciepło. A już z sosem z niebieskiego sera...
Przepis na Cykoria smażona z sosem z niebieskiego sera >>
...zresztą nie tylko do makaronu! Sos z cukinii (notabene pozwalający wykorzystać nadmiar cukiniowego szczęścia) jest także świetnym dodatkiem do białej gotowanej ryby, można go też zjeść na zimno, prosto ze słoika, łyżeczką.
Przepis na Sos z cukinii na zimÄ™ (do makaronu) >>
Jedna z wielu "przystawkowych" sałatek z klasycznej kuchni francuskiej. Sos powinien być dość ostry - stąd musztarda z Dijon. Taką sałatkę podajemy na półmisku wraz z innymi drobiazgami: surówką z marchewki, oliwkami, plasterkami suszonych wędlin, pasztetem...
Przepis na Francuska sałatka z ogórków >>
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |