No i to jest jeden z najlepszych przysmaków, które wymyślili Francuzi. Mój biedny Mąż nie może jeść czosnku i muszę przyznać, że strasznie mu współczuję, bo mało jest na świecie rzeczy równie dobrych, co taki mięciutki, pachnący (bo to confit ma niesłychanie apetyczny zapach), delikatny i zdecydowany w smaku jednocześnie ząbeczek czosnku, rozsmarowany na kawałku ciepłej jeszcze bagietki... Ech, mniam.
Przepis na Confit z czosnku >>
Doskonała sałatka z repertuaru mojej tureckiej przyjaciółki Ebru. Zdrowa, lekka, łatwa i przyjemna - dobry sposób na wykorzystanie tych (miejmy nadzieję) ostatnich warzyw umilających nam zimę...
Przepis na Turecka sałatka z brokułów i kalafiora z jogurtem >>
Pożyteczny przepis na bardzo kruche ciasto z tłuszczem w postaci Shortening. Idealne do rozmaitych słodkich tart, zapewnia chrupiącą foremkę dla słodkiego nadzienia.
Przepis na Amerykańskie kruche ciasto do tart i "pajów" >>
Podobno jest już pełnia wiosny (choć kiedy wyglądam za zalane woda okno, to mam wątpliwości), a wraz z nią nadciąga czas na sałatę do każdego posiłku. Stary dobry winegret jest oczywiście nieoceniony, ale czasem dobrze zejść z utartego toru. Ten kwaskowaty, kremowy dressing znakomicie sprawdza się na liściach młodego szpinaku i sałaty, z dodatkiem cebulki dymki i cienkich plasterków rzodkiewki.
Przepis na Dressing z koziego twarożku >>
No wiem, czysty luksus po prostu... Ale zdarzyło się nam z Mężem w lipcu znaleźć kilka prawdziwków - za mało, żeby z nich zrobić jakieś większe danie, ale przyznam bez bicia, że taka pizza jest dostatecznie spektakularna, żeby zrobić wrażenie na największych nawet kulinarnych snobach. Pachnie obłędnie! Jest to jeden z moich najlepszych przepisów, a Mąż nie może się już doczekać, kiedy w Płaskim Kraju zacznie się grzybowy sezon...
Przepis na Pizza z prawdziwkami >>
Doskonały amerykański chleb z kaszki kukurydzianej, czyli polenty. Ja tam najbardziej lubię go na letnio, jako dodatek do kolacyjnej sałatki, ale Amerykanie używają go przede wszystkim do nadziania świątecznego (Thanksgiving!) indyka. Nie muszę dodawać, że jest moje ulubione nadzienie...
Przepis na Chleb kukurydziany z jalapeno >>
Najbardziej klasyczna na świecie przegryzka do wina - i to dosłownie "przegryzka", gdyż ten ptysiowo-serowy chlebek tradycyjnie służy właśnie do oczyszczania podniebienia pomiędzy różnymi winami na porządnych degustacjach. W warunkach domowych możemy go jednak podać jako pieczywo, do miski mieszanej sałaty albo do sałatki z soczewicy lub fasolki, z kieliszkiem wina, najlepiej białego... Możemy też z tego ciasta upiec eleganckie małe serowe ptyśki, znakomite na przyjęcia. Znów do wina, co robić.
Przepis na Les Gougères >>
To przepis dla wszystkich, którzy po świątecznym kalorycznym maratonie chcą wystartować w maratonie klasycznym. Zestaw quinoa, jabłko i koper włoski (moje ulubione warzywo) ma jeszcze taki bonus, że jest wyjątkowo udany w badaniu organoleptycznym.
Przepis na Sałatka zdrowotna 2014 >>
Gruszka nashi, zwana także azjatycką, a po łacinie Pyrus pyrifolia, znakomicie nadaje się do sałatek, ma bowiem chrupiący miąższ, nie rozpadający się pod wpływem sałatkowego sosu (czy, jak kto woli, dressingu). W towarzystwie mojego ulubionego zimowego warzywa, czyli kopru włoskiego, stanowi znakomity dodatek do obiadowego mięsa lub ryby, a także do kolacyjnej deski serów.
Przepis na Koper włoski z gruszkami nashi (sałatka) >>
To jest moje własne dzieło, z którego jestem naprawdę dumna. Nie dlatego, że wymagało jakiejś szczególnej pracy, namysłu, czy inwencji, ale dlatego, że pomyślałam, zrobiłam i wyszło bardzo pysznie. Naprawdę.
Przepis na Pyszna smażona marchewka >>
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |