Typowo amerykańska zapiekanka z warzyw w serowym sosie. Za Oceanem uważa się ją za dodatek do mięsa, ale moim zdaniem najlepiej sprawdza się jako solidne wegetariańskie samodzielne danie, obiadowe lub kolacyjne. Do tego obowiązkowo sałata z sosem winegret lub sałatka z pomidorów i papryki, a najlepiej i jedno i drugie.
Przepis na Brokuły zapiekane z cheddarem >>
Prosta i bardzo odświeżająca sałatka z mrożonego (!) groszku i pęczka rzodkiewek - korzystajmy, póki czas, bo zimowe rzodkiewki to tylko blady cień tego, co mamy teraz. Poza tym przed zimą trzeba się nafaszerować zieleniną, żeby potem godnie stawić czoła szarugom, śnieżycom i kapuście!
Przepis na Bardzo przyjemna sałatka z groszku i rzodkiewek >>
Prze-prosta i przepyszna jednocześnie, a do tego bardzo zdrowa ("good for you") surówka, którą chłodzimy kubki smakowe po ostrzej przyprawionych daniach Półwyspu Koreańskiego. Uwaga - dzieci to lubią!
Przepis na Koreańska sałatka z marchewki i rzodkwi >>
Bardzo lubię ten włoski zwyczaj podawania rozmaitych zagryzek do drinka - czasem są to banalne chipsy czy orzeszki, częściej jednak zakąska jest bardziej rozbudowana, nieraz wręcz oryginalna. Na tym zdjęciu obok widzicie najlepszą chyba zagryzkę do prosecco, jaką w życiu jadłam - paski chrupkiej marchewki w ostrej, aromatycznej zalewie. Było to w zupełnie niepozornej knajpie, w małej uliczce w Genui, gdzie przycupnęliśmy z Mężem przy stoliku, by odzyskać siły po śpiesznym zwiedzaniu miasta w iście tropikalnej pogodzie... (Mąż oczywiście zeżarł chipsy).
Przepis na Marynowana marchewka z Genui >>
Świetna koktajlowa pogryzka - cieniutkie i chrupkie grzaneczki z miłym posmakiem czosnkowego masła... Łatwo się je robi, można długo przechowywać (byle w szczelnie zamkniętym pudełku), no i każdy je lubi - na każdej mojej imprezie znikają, jak sen jaki złoty!
Przepis na Chrupkie grzaneczki z czosnkiem >>
Maghrebska w charakterze sałatka, sezonowy dodatek do dań z (równie sezonowej) dziczyzny. Najlepsze dynie do gotowania to nie te, z których robimy halloweenowe latarnie - znacznie lepsza będzie odmiana Hokkaido lub dynia piżmowa (butternut).
Przepis na Jesienna sałatka z dyni z cynamonem >>
Nareszcie prawdziwie zimowy przepis! Moja ulubiona brukselka zyskuje na smaku po pierwszych mrozach, trzeba zatem uznać sezon za rozpoczęty. W tym przepisie smażymy (uprzednio lekko podgotowaną) brukselkę, w towarzystwie maleńkich cebulek i pomidorków koktajlowych (notabene jedynych, jakie da się jeść o tej porze roku) - świetne danie obiadowe lub kolacyjne, z kawałkiem bagietki lub makaronem, najlepiej ryżowym lub sojowym. Piure z ziemniaków też może być.
Przepis na Brukselka z woka >>
Bardzo pyszna czerwona kapustka, z nieoczekiwanym dodatkiem świeżych jeżyn. Zrobiłam ją niedawno (jako dodatek do porchetty) i była naprawdę bardzo smaczna. W przepisie używamy czerwonego octu winnego - ja go akurat nie miałam w domu, więc dolałam octu z marynowanych wiśni i sądzę, że można by tak samo zużyć ocet ze śliwek...
Przepis na Czerwona kapusta z jeżynami >>
Bez tych pasztecików moja Rodzina nie usiądzie spokojnie do wigilijnego stołu. Tradycyjnie w Wigilię nie jemy żadnych pierogów ani uszek, ale wszyscy uwielbiamy suszone grzyby, a nasze paszteciki - szczerze mówiąc, po prostu naleśniki z grzybowym nadzieniem - są chyba najlepszym sposobem ich spożywania. Doskonale pasują do barszczu, szczególnie jeśli posmaruje się je sosem chrzanowym. Tak, brzmi to dziwnie, ale suszone grzyby doskonale komponują się z chrzanem, nie wierz gębie, połóż na zębie.
Przepis na Moje rodzinne wigilijne paszteciki z grzybami >>
O, jak dobrze naładować się taką ilością witamin, i to już o poranku!
Przepis na Śniadaniowy gruszkowy koktajl >>
« | Grudzień 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |