W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Chleb tostowy

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przepis podstawowy

Chleb tostowy

Prosty chleb, przeznaczony przede wszystkim na grzanki. Ma nieco inną strukturę, niż chleb tostowy kupowany w sklepie, ale szczerze mówiąc, taki bardziej mi odpowiada. Smak - wspaniały! A poza tym ma idealnie właściwy kształt - wyrasta w foremce równo, z płaskim wierzchem, profesjonalnie!

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: duży bochenek

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • torebka suszonych drożdży instant (7g)
  • łyżka cukru
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • niepełna szklanka ciepłego mleka (215 ml)
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • masło do smarowania foremki

Chleb tostowy - Opis przyrządzania:

Do dużej miski - najlepiej do miski maszyny kuchennej typu KitchenAid - wsypujemy drożdże i cukier, dolewamy 1/2 szklanki ciepłej (nie chłodnej i nie gorącej) wody. Mieszamy, aż cukier i drożdże się rozpuszczą, po czym odstawiamy na jakiś kwadrans, aż drożdże zaczną bąbelkować.
Dodajemy teraz mąkę, całą od razu, oraz 2 łyżeczki soli. Wlewamy mleko i zaczynamy ubijać mieszadłem do ciasta (jeśli nie posiadamy niczego podobnego do KitchenAida, musimy użyć drewnianej łyżki i siły własnych ramion). Ubijamy jakieś 5 minut - ciasto powinno być niezbyt gęste, ale elastyczne, gumowate jakby.
Miskę przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na mniej więcej półtorej godziny, aż ciasto podwoi swą objętość.
Sodę rozpuszczamy w łyżce ciepłej wody i wlewamy do wyrośniętego ciasta. Znów ubijamy (ważne, żeby dokładnie, żeby soda dobrze wymieszała się z ciastem), KitchenAidem przez minutę, łyżką przez 2-3 minuty.
Dużą podłużną foremkę smarujemy od serca masłem. Przelewamy do niej ciasto, pomagając sobie szpatułką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do drugiego rośnięcia, na godzinę, do godziny i kwadransa - ciasto powinno wypełnić foremkę (w piecu już raczej nie urośnie).
Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni.
Wyrośnięte ciasto wstawiamy do nagrzanego pieca i pieczemy przez jakieś 40-45 minut, aż zarumieni się na wierzchu i będzie lekko odchodzić od brzegów foremki. Można sprawdzić patyczkiem.
Wyjmujemy chleb z piekarnika i odstawiamy na 5 minut, po czym wyjmujemy z foremki i studzimy na metalowej kratce. Uwaga - chleb będzie bardzo miękki! Wystudzony chleb kroimy w kromki i tostujemy, ile dusza zapragnie! (choć wyznaję, że pierwszą kromkę zjadłam bez pomocy tostera, była świetna!)

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Chleb tostowy: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Chleb tostowy przepisy:

  • Focaccia z orzechami laskowymi
    Mam wielki, pierwotny sentyment do domowego chleba - zapach, smak, energiczne zagniatanie ciasta (noo, szczerze mówiąc, robi to za mnie KitchenAid...), formowanie bochenków. Super zajęcie, bardzo terapeutyczne.
  • "Brzydki chlebek" - całkiem ładny!
    Świetny biały chleb, typu ciabatta, ulubione pieczywo Starszego Dziecka. Wcale nie jest taki brzydki - nazwa jest tradycyjna, używana dla chleba pieczonego nie w formie, a w postaci ręcznie kształtowanego bochenka. Świetny do maczania w oliwie z ziołami.
  • Ciasto drożdżowe Ciotki Wandy z Paryża
    Doskonałe ciasto, niezbędne na każde Święta, a na Wielkanoc to już w ogóle. Według tego przepisu ciasta się nie wyrabia, za to zaczyn rośnie kilka godzin. Ciasto jest wilgotne i dość ciężkie, znakomicie nadaje się do ulubionego w moim domu świątecznego śniadania - kawałek ciasta smarujemy masłem, nakładamy szynkę, a potem jeszcze sos chrzanowy (*!*3404*!* na przykład). Ciotka Wanda wprawdzie już nie żyje, ale ciasto nadal się udaje, zawsze i bez pudła.
  • Gofry brukselskie 2 Gofry brukselskie 2
    Muszę przyznać, że ten przepis na gofry wydaje mi się najlepszym spośród wszystkich, z którymi dotąd miałam przyjemność! Wyszło zeń mnóstwo pachnących, puszystych i przepysznych wafli, które moja Rodzina pożarła w tempie dotąd nie widzianym. Niektórzy chcieli gofry jedynie oprószone cukrem pudrem, inni woleli z bitą śmietaną, Mąż zażyczył sobie wersję pełną. A ja nadal najbardziej lubię gofry z odrobiną kwaśnej śmietany i domowym dżemem truskawkowym...
  • Rozmarynowa focaccia
    Klasyczny włoski chlebek - pasuje do wszystkiego: od antipasti do serów na deser. Wystarczy talerzyk z oliwą, kieliszek wina i kolacja gotowa.


Podziel się linkiem:




Komentarze: