Znakomity azjatycki sos-dżem o dobrze wyważonych proporcjach słodkiego, kwaśnego i ostrego. Od kilku lat robię ten sos w większych ilościach, gdyż mam szczęście spędzać lato w okolicach Przysuchy - w regionie upraw papryki. Sos zachowuje swoją moc i piękny kolor przez całą zimę, a podaję go do różnych mięs i ryb z patelni grillowej (świetny z tuńczykiem!), jako dodatek do deski serów, a także - rozprowadzony sosem sojowym, olejem sezamowym i odrobiną sosu rybnego - jako sos do maczania azjatyckich nadziewanych naleśników ryżowych (spring rolls).
Przepis na Dżem z chilli i czosnku >>
Przepis nie jest mój, tylko pana Nigela Slatera, acz zmodyfikowany. Bardzo lubię czytać książki pana NS, znacznie mniej poważam jego programy telewizyjne. Szanuję go jednak za to, że przypomina o różnych smacznych drobiazgach, rzadko obecnych w celebryckich kuchniach: a to o zwykłej grzance z serem, to o kawałku pieczonej dyni z jogurtem, to znów o tym, że sałata, wymieszana na talerzu z gorącym mięsnym sosem, jest wyjątkowo smaczna... Pomidory w tym przepisie to rodzaj nieskomplikowanego curry, doskonałego z ryżem basmati lub świeżym pieczywem.
Przepis na Pomidory w kokosowym sosie >>
Sosy typu remoulade to popularny tu i ówdzie na świecie dodatek do różnych smażonych cosiów. Jest to, krótko mówiąc, majonez wymieszany z rozmaitymi, drobno posiekanymi dodatkami, a używamy go, by dodać życia takim, na przykład, placuszkom z cukinii, plastrom smażonego żółtego sera, czy też warzywom w cieście. Wersja z tego przepisu posłuży do polania smażonych zielonych pomidorów na dzisiejszy obiad.
Przepis na Wariacja na temat sosu remoulade >>
Idzie jesień, bardzo już wyraźnie, a to oznacza dużo dyń w domu i dużo dań z dyń (proszę zwrócić uwagę na zgrabną aliterację!). "Naszła mnie" ostatnio ta właśnie zapiekanka, i ze wstydem wyznaję, iż we dwie, z Przyjaciółką Dżemilą, dałyśmy radę całej porcji... Z dodatkiem smażonej wątróbki cielęcej. I wina. Jesień.
Przepis na Dynia zapiekana po francusku >>
Słodko-pikantny dressing, czyli sos, do sałat takich, jak endywia, cykoria czy radicchio (na końcu przepisu znajdziecie kilka propozycji). Idealny na nadciągającą jesień.
Przepis na Jesienny sos do gorzkich sałat >>
Kwintesencja Południa. Danie kultowe. Symbol. No i tytuł jednego z moich najulubieńszych filmów (książka też jest świetna, ale film udał się wyjątkowo!). Smażone zielone pomidory jemy jesiennym popołudniem, patrząc na żółknące i czerwieniejące liście za oknem, polewając plastry pomidorów sosem remoulade (Wariacja na temat sosu remoulade), popijając - zgodnie z tradycją - mrożoną herbatą... A potem niech już sobie przyjdzie ta zima zła.
Przepis na Smażone zielone pomidory >>
Szalenie prosta, lekka zupa z przerośniętej cukinii. Jeśli dysponujemy akurat cukinią-monstrum, to przed gotowaniem pozbawiamy ją pestek i włóknistego wnętrza. Jeśli mamy cukinie ciut mniejsze, można kroić je w całości, ale bez skórki, która w większych egzemplarzach bywa gorzka.
Przepis na Zupa z cukinii i bazylii >>
Przyjemna kremowa zupa z minimalnej ilości składników.
Przepis na Zupa ziemniaczana z cheddarem i szczypiorkiem >>
Jedno z moich najulubieńszych dań warzywnych - i w dodatku całą porcję mogę zjeść sama, gdyż nikt u mnie w domu kopru włoskiego jakoś nie poważa... To pewnie przez ten anyżkowy posmak, choć mnie on zupełnie nie przeszkadza, a anyżku jako takiego z całego serca nie znoszę! Confit z kopru jest jarzynką delikatną, ale elegancką, zarówno w smaku, jak i wyglądzie. Pasuje przede wszystkim do białej ryby, ale mnie najbardziej smakuje jako danie (z kawałkiem bagietki) lub dodatek do grillowanej jagnięciny.
Przepis na Confit z kopru włoskiego >>
Szczerze mówiąc, nie wiem, ile jest libańskości w tym sosie, ale powiedzmy, że dodatek kminu rzymskiego i miodu usprawiedliwia taką nazwę. Robię ten sos od kilku lat, bo jest bardzo smaczny - słodko-kwaśny, z miłym posmakiem czosnku, kminu i miodu. Świetnie nadaje się jako dodatek do deski serów, smarowidło do kanapek z kozim twarożkiem i rukolą, sos do zgrillowanej piersi z indyka. Przepis podaję na jeden słoik, do spróbowania, ale sama robię zazwyczaj poczwórną porcję - dwa słoiki daję komuś w prezencie, reszta zostaje dla nas :).
Przepis na Libański sos pomidorowy >>
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |