W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Chutney z ananasa nr 2

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przetwory

Chutney z ananasa nr 2

Nieskomplikowany chutney z kawałkami owoców, słodki i świeży w smaku.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 2 słoiki

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • dojrzały ananas średniej wielkości
  • 2 pomarańcze
  • duża cebula
  • czerwona papryczka chilli
  • 120 g cukru
  • łyżeczka ziaren pieprzu
  • 100 ml octu z cydru

Chutney z ananasa nr 2 - Opis przyrządzania:

Ananasowi odcinamy pióropusz liści oraz podstawę. Stawiamy pionowo na desce i bardzo ostrym nożem ścinamy skórkę (tnąc z góry na dół - tak jest najłatwiej). Obrany owoc kroimy pionowo na ćwiartki i wycinamy zdrewniały środek. Miąższ kroimy w kostkę i wkładamy do garnka.
Pomarańcze szorujemy w gorącej wodzie, wycieramy. Z jednej ścinamy cienko skórkę (tylko pomarańczową warstwę), po czym kroimy ją w cienkie paseczki i dokładamy do ananasa. Z obu pomarańczy wyciskamy sok i też dodajemy do ananasa w garnku.
Cebulę obieramy i kroimy w drobne "piórka" - dokładamy do garnka.
Papryczkę myjemy, kroimy wzdłuż, pozbawiamy ogonka i nasionek, kroimy w paski i dodajemy do ananasa.
Dosypujemy cukier i pieprz, dolewamy ocet, wsypujemy skromne 1/2 łyżeczki soli. Wszystko razem mieszamy i stawiamy na średnim ogniu.
Doprowadzamy do wrzenia, mieszając, żeby cukier się rozpuścił. Zmniejszamy nieco ogień i gotujemy chutney przez jakieś 1/2 godziny, aż będzie miał konsystencję dżemu.
Przelewamy wrzący chutney do wysterylizowanych słoików, zakręcamy i od razu odwracamy do góry nogami. Kiedy wystygną, odwracamy, wycieramy z lepkich zacieków i naklejamy nalepki.
Chutney odstawiamy na co najmniej 3 tygodnie przed napoczęciem.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Chutney z ananasa nr 2: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Chutney z ananasa nr 2 przepisy:

  • Chutney z ananasa
    Jak każdy chutney, i ten robi się niemal sam, musi jednak odstać swoje 3 tygodnie. Chutney ananasowy jest słodki i ma piękny złoty kolor. Podajemy jak zwykle - do ryżu i curry lub do serów.
  • Chutney pomarańczowy
    Sezon na pomarańcze w pełni, trzeba to wykorzystać. Ten piękny w barwie chutney pasuje doskonale do pasztetów i schabu na zimno, a że musi chwilę postać w słoikach, zróbmy go teraz, a zjedzmy na Wielkanoc.
  • Chutney z bakłażana i dyni Chutney z bakłażana i dyni
    Jesień - czas przetworów. Akurat przypadkiem trafiłam na ten przepis w ostatnim numerze Food and Travel i okazało się, że wszystkie składniki mam w domu. Chutney wygląda bardzo przyjemnie, ale czy jest równie dobry, okaże się dopiero za miesiąc (smaki muszą się przegryźć).
  • Ananas pieczony z anyżkiem gwiazdkowym
    Świetne zakończenie kolacji w stylu (rozmaicie) azjatyckim. Kulka dobrych lodów kokosowych byłaby tu całkiem na miejscu...
  • Chutney z żurawin z pomarańczami
    Kompilacja amerykańskiego sosu żurawinowego i indyjskiego chutneyu. Słodko-kwaśne. Korzenne. Dobre.


Podziel się linkiem:




Komentarze: