Kompilacja amerykańskiego sosu żurawinowego i indyjskiego chutneyu. Słodko-kwaśne. Korzenne. Dobre.
Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone
Liczba porcji: 2-3 słoiki
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Chutney z żurawin z pomarańczami - Opis przyrządzania:
Żurawiny wsypujemy na duże sito, przebieramy, płucząc. Otrząsamy z nadmiaru wody i wrzucamy do sporego rondla.
Dodajemy suszone żurawiny, sok z pomarańczy, ocet, cukier, cynamon, imbir, ziele angielskie i goździki. Mieszamy.
Stawiamy rondel na średnim ogniu i doprowadzamy do wrzenia, co jakiś czas mieszając. Zmniejszamy ogień i gotujemy chutney przez 10 minut.
W tak zwanym międzyczasie myjemy i obieramy jabłka. Kroimy je w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, a potem kroimy w kostkę.
Dodajemy jabłka do żurawin i gotujemy dalej, powiedzmy kwadrans, aż jabłka się rozgotują, a chutney trochę zgęstnieje.
Przelewamy wrzący chutney do wysterylizowanych słoików, zakręcamy i odwracamy do góry nogami.
Kiedy słoiki wystygną, wycieramy je z lepkich zacieków i naklejamy nalepki.
Chutney otwieramy dopiero po jakimś miesiącu, kiedy smaki się już przegryzą, a smak octu złagodnieje.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Chutney z żurawin z pomarańczami: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |