Świetny biały chleb, typu ciabatta, ulubione pieczywo Starszego Dziecka. Wcale nie jest taki brzydki - nazwa jest tradycyjna, używana dla chleba pieczonego nie w formie, a w postaci ręcznie kształtowanego bochenka. Świetny do maczania w oliwie z ziołami.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 2 bochenki
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
"Brzydki chlebek" - całkiem ładny! - Opis przyrządzania:
Do dużej miski (najlepiej od maszyny kuchennej) wlewamy szklankę (1/4 l) ciepłej wody. Wsypujemy drożdże, dodajemy cukier i mieszamy. Odstawiamy na 5-10 minut, aż w płynie zaczną pojawiać się bąbelki - widomy znak, że drożdże zaczęły pracować.
Teraz do drożdży wsypujemy 3 szklanki mąki, wlewamy mleko i łyżkę oliwy, dosypujemy łyżeczkę soli. Mieszamy (jeśli mamy maszynę kuchenną, to mieszadłem do ciasta, jeśli nie - drewnianą łyżką), aż powstanie jednolite ciasto.
Przekładamy ciasto na stolnicę i zaczynamy wyrabiać, podsypując resztą mąki; wyrabiamy ręcznie przez mniej więcej 10 minut. W przypadku maszyny kuchennej - zmieniamy mieszadło na hak do wyrabiania ciasta, zagniatamy ciasto, podsypując resztą mąki, przez 5-10 minut. Ciasto będzie miękkie i dość klejące.
Do czystej miski wlewamy odrobinę oliwy i rozsmarowujemy po wnętrzu. Wkładamy ciasto uformowane w mniej lub bardziej kształtną kulę, obracamy kilka razy, by pokryła się oliwą. Miskę przykrywamy i odstawiamy na godzinę - ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto wyjmujemy z miski na stolnicę i spłaszczamy ręką, wypychając powietrze. Zostawiamy w spokoju na 5 minut, po czym dzielimy na dwie równe części.
Z każdej części ciasta formujemy owal o długości mniej więcej 15 cm. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w spokoju na 20 minut.
BlaszkÄ™ posypujemy polentÄ….
Każdy kawałek ciasta rozciągamy w podłużny, płaski bochenek o długości mniej więcej 30 cm. Przekładamy na przygotowaną blaszkę, zachowując spory odstęp, i przykrywamy ściereczką. Zostawiamy do lekkiego wyrośnięcia w ciepłym miejscu, na jakieś 1/2 godziny.
W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 210 stopni.
Podrośnięte chlebki oprószamy mąką i wstawiamy do nagrzanego pieca na mniej więcej 1/2 godziny - powinny się zarumienić. Osobiście nie wierzę w stukanie w spód chleba palcem - dźwięk upieczonego powinien być "pusty", cokolwiek to znaczy - nie polecam zatem tego sposobu... Ale kto wierzy, niech stuka - dźwięk "pusty" oznacza, że chlebki są upieczone. W każdym razie powinny być po tych 30 minutach...
Upieczone chlebki wyjmujemy z pieca, przekładamy na metalową kratkę i studzimy. Et voila!
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować "Brzydki chlebek" - całkiem ładny!: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |