Przyjemne grzaneczki, powstałe w wyniku dyskusji na stronie grupy piece of cake na Facebooku. Można je przygotować wcześniej, a 10 minut przed podaniem wsunąć do pieca. Świetnie idą z kieliszkiem wina!
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4-8
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Grzanki z jabłkami, serem i orzechami - Opis przyrządzania:
Z chleba tostowego robimy w tosterze jasne grzanki. Obcinamy im skórkę, każdą kromkę kroimy na 4 równe części.
Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, kroimy w ćwiartki. Usuwamy gniazda nasienne, po czym każdą ćwiartkę kroimy wzdłuż na 3 plasterki.
Na dużej patelni rozgrzewamy masło. Kiedy będzie już gorące, wkładamy jabłka pojedynczą warstwą. Smażymy, aż zaczną się rumienić od spodu, odwracamy na drugą stronę i oprószamy cukrem. Smażymy dalej, aż zarumienią się i z drugiej strony, a cukier roztopi.
W tak zwanym międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Ser kroimy lub kruszymy na kawałki (tyle, ile mamy grzanek).
Na każdej grzance układamy 2 cząstki usmażonych, skarmelizowanych jabłek, na jabłkach kawałek serka, obok serka orzeszek, a wszystko oprószamy suszonym tymiankiem.
Układamy grzanki na blaszce i wsuwamy do nagrzanego pieca na mniej więcej 10 minut - grzanki powinny się bardziej przyrumienić, a ser - w zależności od gatunku - zacząć topić lub przyrumieniać.
Podajemy prosto z piekarnika, do kieliszka wina dowolnego koloru.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Grzanki z jabłkami, serem i orzechami: można zrobić wcześniej
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |