W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Grzanki z jabłkami, serem i orzechami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Małe danie

Grzanki z jabłkami, serem i orzechami

Grzanki z jabłkami, serem i orzechami

Przyjemne grzaneczki, powstałe w wyniku dyskusji na stronie grupy piece of cake na Facebooku. Można je przygotować wcześniej, a 10 minut przed podaniem wsunąć do pieca. Świetnie idą z kieliszkiem wina!

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4-8

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 8 kromek chleba tostowego
  • 3 niezbyt duże jabłka
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru
  • 100-150 g żółtego sera (na zdjęciu jest brytyjski Lancashire)
  • garść wyłuskanych włoskich orzechów
  • suszony tymianek

Grzanki z jabłkami, serem i orzechami - Opis przyrządzania:

Z chleba tostowego robimy w tosterze jasne grzanki. Obcinamy im skórkę, każdą kromkę kroimy na 4 równe części.
Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, kroimy w ćwiartki. Usuwamy gniazda nasienne, po czym każdą ćwiartkę kroimy wzdłuż na 3 plasterki.
Na dużej patelni rozgrzewamy masło. Kiedy będzie już gorące, wkładamy jabłka pojedynczą warstwą. Smażymy, aż zaczną się rumienić od spodu, odwracamy na drugą stronę i oprószamy cukrem. Smażymy dalej, aż zarumienią się i z drugiej strony, a cukier roztopi.
W tak zwanym międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Ser kroimy lub kruszymy na kawałki (tyle, ile mamy grzanek).
Na każdej grzance układamy 2 cząstki usmażonych, skarmelizowanych jabłek, na jabłkach kawałek serka, obok serka orzeszek, a wszystko oprószamy suszonym tymiankiem.
Układamy grzanki na blaszce i wsuwamy do nagrzanego pieca na mniej więcej 10 minut - grzanki powinny się bardziej przyrumienić, a ser - w zależności od gatunku - zacząć topić lub przyrumieniać.
Podajemy prosto z piekarnika, do kieliszka wina dowolnego koloru.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Grzanki z jabłkami, serem i orzechami: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Grzanki z jabłkami, serem i orzechami przepisy:

  • Napoleonki jabłkowe z foie gras
    Szalenie elegancka (i dość solidna) przystawka z kaczej foie gras, podsuszanych jabłek i grzanek. Od wielkiego dzwonu, no ale w końcu idą Święta... Uprzedzam, że jeszcze tego nie robiłam, ale przepis mi się spodobał - nie wiem tylko, czy w ciągu pół godziny jabłka rzeczywiście zdążą podeschnąć. Chodzi o to, by skoncentrować ich smak, więc może trzeba będzie potrzymać je w piecu dłużej.
  • Grzanki z anchois
    Eleganckie paluszki z cienkich grzanek przekładanych anchois. Możemy je podać na oficjalne śniadanie - do maczania w jajku na miękko. Albo jako dodatek do zupy typu krem. Albo do przystawek serowych lub rybnych. Albo wreszcie do drinków.
  • Zapiekanka kolacyjna z dyni z sosem serowym
    Satysfakcjonująca jesienna zapiekanka, z dynią, porami i sosem z gruyera. Świeża bagietka, miska cykorii i kieliszek białego wina na pewno nie zaszkodzą.
  • Kurczak z czosnkiem i rozmarynem
    Jedna z najmilszych potraw, jakie znam: robi się szybko, na składniki nie trzeba zaciągać kredytu konsumpcyjnego, wszystkim smakuje i jest "gościnne" - wystarczy postawić patelnię na stole, dołożyć bagietkę i resztę wina, skoro już i tak otworzyliśmy butelkę...
  • Rozgrzewająca zupa jabłkowa
    Zupy owocowe u mnie w domu były zupełnie inne, niż w przeciętnym polskim domu: żaden tam kompot z makaronem, nigdy! Gęste, gorące, pachnące piure z małymi słodkimi grzaneczkami... To zupełnie inna jakość. Zupa jabłkowa doskonale rozgrzewa, jest więc świetna na "po sankach".


Podziel się linkiem:




Komentarze: