Klasyczna potrawka z cielęciny i warzyw z kremowym delikatnym sosem. Po francusku potrawa nazywa się blanquette de veau i jest bardzo lubiana przez wszystkie pokolenia.
Przepis na Potrawka z cielęciny >>
Nawet najbardziej zagorzały przeciwnik kalafiorów zmieni zdanie, gdy spróbuje tej orzechowej w smaku, pikantnej jarzynki.
Przepis na Pieczony kalafior >>
Ekspresowa elegancka przystawka z zaledwie pięciu składników. Jeśli mamy wszystko w domu, możemy to danie zrobić nawet wtedy, gdy goście pukają już do drzwi. Mus podajemy z grzankami Melba lub z crostini.
Przepis na Mus z wędzonego łososia i krewetek >>
Bardzo eleganckie i ładne grzaneczki, które podajemy do rozmaitych musów lub kremowych pasztetów.
Przepis na Grzanki Melba >>
Łagodna i smaczna zupa, którą można podawać na wiele sposobów - na zimno, na gorąco, czystą, ze śmietaną, z grzankami lub bez. Można ją przyprawić bardziej ostro - wszystko w zależności od upodobań. Po prostu - zupa, z której każdy będzie zadowolony.
Przepis na Zupa z papryki >>
Ciepła przystawka z rejonu Morza Śródziemnego - kostki sera halloumi podajemy na sałacie, z dodatkiem ziołowego sosu. Pamiętajmy o dużej ilości świeżego pieczywa do wycierania talerza!
Przepis na Ser halloumi z grilla >>
Duszone papryki w pysznym sosie są znakomitym dodatkiem do crostini, ale też samodzielną przystawką (z kawałkami świeżej bułki). Możemy też je podać jako dodatek do mięsa lub - jeszcze lepiej - morskiej ryby z rusztu.
Przepis na Peperonata >>
Bardzo smaczne grzaneczki z oryginalnym wierzchem. Ślimaki kupujemy już przygotowane (w puszkach), nie musimy ich łapać sami.
Przepis na Crostini z kozim serem i ślimakami >>
Grzaneczki z klasycznym wierzchem z tuńczyka. Delikatne i bardzo smaczne, są doskonałą zakąską do białego wina.
Przepis na Crostini z pastą z tuńczyka >>
Absolutny kanon kuchni francuskiej, a konkretnie lotaryńskiej, archetyp wszelkich słonych tart. Doskonałe danie na wszelkie okazje.
Przepis na Quiche lorraine >>