Prościutka sałata z dobrych składników kontrastujących ze sobą zarówno smakiem, jak i konsystencją. Odpowiednia na każda okazję: od lunchu przez obiad rodzinny, aż po kolację dla gości.
Przepis na Sałata z awokado i niebieskim serem >>
Pieczona papryka ze znakomitym nadzieniem z dodatkiem anchois. Smaczna zarówno na zimno, jak i na ciepło, zawsze z dodatkiem chrupiącej bagietki. A czy przepis ten naprawdę pochodzi z Piemontu, to - szczerze mówiąc - nie mam pojęcia...
Przepis na Papryki piemonckie >>
Lekka zupa z dyni i innych warzyw, rozprowadzona śmietanką. Prosta i bardzo smaczna. Nazwałam ją zupą Micheline, bo jadłam ją u bardzo miłej Kanadyjki o tym właśnie imieniu. Micheline podała zupę w wydrążonej dyni, co wyglądało naprawdę dekoracyjnie.
Przepis na Zupa z dyni Micheline >>
Sałatka z różowych krewetek w zielonym pikantnym sosie. Efektowna i egzotyczna, jest jednocześnie szalenie prosta w wykonaniu. Doskonała na lunch (dla 4 osób) lub jako przystawka (6 porcji).
Przepis na Krewetki w limetkowej marynacie >>
Zupa Vichyssoise została stworzona w Stanach Zjednoczonych przez francuskiego kucharza o nazwisku Louis Diat - stąd podwójne obywatelstwo tego dania. W klasycznej wersji podajemy zupę na zimno, ale jeśli pogoda nas zawiodła, śmiało możemy zupę podgrzać.
Przepis na Zimna zupa z porów i ziemniaków (Vichyssoise) >>
Bardzo elegancka przystawka, podawana w indywidualnych porcjach. Sałatka z ogórka to klasyczny dodatek - wpływa nie tylko na smak, ale i na wygląd dania. Warto się więc trochę pomęczyć przy samodzielnym ukręcaniu majonezu, choć - oczywiście - można pójść na skróty...
Przepis na Babeczki z wędzonego łososia >>
Orzeźwiająca zupa na bazie greckiego jogurtu, doprawiona świeża miętą. Bardzo smaczna i i bardzo zdrowa.
Przepis na Chłodnik ogórkowy z jogurtem >>
Niesłychanie proste i znakomite puree z pieczonych bakłażanów o lekko wędzonym smaku. Jeśli trochę zostanie - choć to mało prawdopodobne - można potraktować jak sos i wymieszać z ugotowanym makaronem. To jeden z moich ulubionych przepisów.
Przepis na Puree z bakłażanów z oliwą >>
Klasyczne danie z basenu Morza Śródziemnego. Omlet można jeść na ciepło jako nieduże, pożywne danko (z sałatą i bagietką), albo też podać na zimno jako jeden z elementów na półmisku mezze.
Przepis na Omlet z cukiniÄ… >>
Trochę sałatka, a trochę pasta. Doskonała przystawka na letnie przyjęcie o nutach śródziemnomorskich. Kolejny dobry sposób spożytkowania nadmiaru cukinii i pomidorów w ogrodzie.
Przepis na Cukinia z pomidorami na zimno >>
« | StyczeÅ„ 2021 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |