Wariacja na temat wołowiny po burgundzku - dodatek galaretki porzeczkowej wprowadza miły, kwaskowaty akcent. Doskonała potrawa na niedzielny obiad, kiedy to podamy wołowinę w towarzystwie domowego makaronu (piure z ziemniaków też będzie niezłe).
Przepis na Wołowina duszona w czerwonym winie z galaretką porzeczkową >>
Wspaniałe ciastka typu "brownies", lecz tym razem bez czekolady. Podajemy ciastka na ciepło, z kulką lodów waniliowych i odrobiną płynnego miodu.
Przepis na Ciastka kawowe z orzechami >>
Solidna i sycąca przystawka - kolejny oryginalny sposób na podanie jakże popularnego u nas awokado. Na drugie danie proponowałabym coś lekkiego i bez dużej ilości dodatków - np. zupę rybną z czosnkowymi grzankami albo sałatę na ciepło z polędwiczkami wieprzowymi.
Przepis na Awokado z sosem curry >>
Plastry różnokolorowej papryki z delikatnie przyprawionym śmietankowym serkiem - przystawka lekka i łatwa, ale dostatecznie elegancka, by podać ją gościom.
Przepis na Papryka nadziewana serkiem >>
"Awaryjna" zupa, gotowa w pięć minut. Jeśli nie mamy pod ręką resztek domowego rosołu, rozpuśćmy we wrzątku gotową kostkę bulionową, a też będzie dobrze.
Przepis na Ekspresowa zupa z kurczaka >>
Klasyczny koktajl o słodko-kwaśnym smaku i wyraźnym aromacie białego rumu. Podajemy ozdobiony skórką ściętą z limetki.
Przepis na Klasyczne daiquiri >>
Syrop cukrowy to niezbędny składnik wielu koktajli. Przydaje się także przy rozmaitych daniach słodkich, jak na przykład - wiśnie w korzennym syropie.
Przepis na Syrop cukrowy >>
Truskawkowa wersja popularnego włoskiego deseru. Zdecydowanie nie dla konserwatystów, ale ci, którzy nie mają przesądów, a na tradycyjne kawowe tiramisu nie mogą już patrzeć, będą usatysfakcjonowani. Nawet bardzo.
Przepis na Truskawkowe tiramisu >>
Apetyczna kremowa zupa, przyprawiona na sposób dalekowschodni. Wegetarianie mogą, oczywiście, zastąpić rosół z kury wywarem z jarzyn.
Przepis na Zupa z dyni z kminem rzymskim >>
Nietypowy deser, tylko dla dorosłych. Suszone śliwki nasiąkają pysznym, niezbyt słodkim syropem. Podajemy odsączone, do cynamonowego parfait, deseru panna cotta lub do kremu celeste.
Przepis na Åšliwki w czerwonym winie >>