W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Quiche lorraine

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Małe danie

Quiche lorraine

Quiche lorraine

Absolutny kanon kuchni francuskiej, a konkretnie lotaryńskiej, archetyp wszelkich słonych tart. Doskonałe danie na wszelkie okazje.

Kraj pochodzenia: Francja - Lotaryngia

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • masło do smarowania formy
  • porcja kruchego ciasta do słonych tart
  • 150 g chudego wędzonego boczku
  • 100 g kwaśnej śmietany
  • szklanka (250 ml) tłustego mleka
  • 4 jajka
  • 100 g sera gruyere
  • gałka muszkatołowa

Quiche lorraine - Opis przyrządzania:

Formę do tart o średnicy 23 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Wylepiamy formę kruchym ciastem do słonych tart i wstawiamy do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Boczek kroimy w drobną kostkę i rozkładamy na cieście. W misce mieszamy śmietanę, mleko, jajka i starty ser gruyere. Doprawiamy solą (mało - boczek i ser są wszak słone), odrobiną tartej gałki muszkatołowej i dużą ilością czarnego pieprzu z młynka. Masę wylewamy na ciasto z boczkiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na jakieś 30-40 minut (nadzienie ma być ścięte i rumiane, ale bez przesady). Podajemy bardzo gorące, z sałatą.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: jajka

Kiedy przygotować Quiche lorraine: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku




Podziel się linkiem:


Komentarze: