W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Quiche lorraine

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Małe danie

Quiche lorraine

Quiche lorraine

Absolutny kanon kuchni francuskiej, a konkretnie lotaryńskiej, archetyp wszelkich słonych tart. Doskonałe danie na wszelkie okazje.

Kraj pochodzenia: Francja - Lotaryngia

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • masło do smarowania formy
  • porcja kruchego ciasta do słonych tart
  • 150 g chudego wędzonego boczku
  • 100 g kwaśnej śmietany
  • szklanka (250 ml) tłustego mleka
  • 4 jajka
  • 100 g sera gruyere
  • gałka muszkatołowa

Quiche lorraine - Opis przyrządzania:

Formę do tart o średnicy 23 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Wylepiamy formę kruchym ciastem do słonych tart i wstawiamy do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Boczek kroimy w drobną kostkę i rozkładamy na cieście. W misce mieszamy śmietanę, mleko, jajka i starty ser gruyere. Doprawiamy solą (mało - boczek i ser są wszak słone), odrobiną tartej gałki muszkatołowej i dużą ilością czarnego pieprzu z młynka. Masę wylewamy na ciasto z boczkiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na jakieś 30-40 minut (nadzienie ma być ścięte i rumiane, ale bez przesady). Podajemy bardzo gorące, z sałatą.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: jajka

Kiedy przygotować Quiche lorraine: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Quiche lorraine przepisy:

  • Flamiche z porami
    Flamiche z porami, czyli kisz z północnej Francji. Robię go często, gdyż w zimie mój ekologiczny koszyk z warzywkami pełen jest doskonałych porów.
  • Quiche z brokułami i serem Brie Quiche z brokułami i serem Brie
    Prosta tarta z bezmięsnym nadzieniem - solidna przystawka, małe danko lub lekkie danie kolacyjne (z sałatą).
  • Ciasto migdałowe do tarty
    Ucierane kruche ciasto do wszelakich słodkich tart. Migdały nie tylko poprawiają smak, ale i konsystencję.
  • Tarta z botwinką i oliwkami Tarta z botwinką i oliwkami
    Do tej tarty możemy użyć dowolnych jadalnych liści - szpinaku, boćwiny, nawet pokrzyw (no może szczaw byłby za kwaśny). Oliwki dobieramy zgodnie z kolorystycznymi preferencjami.
  • Tarta z cebulą, ziemniakami i kozim serem
    Sympatyczna i solidna tarta z zimowymi warzywami. Podajemy na ciepło, z sałatką z cykorii.




Podziel się linkiem:


Komentarze: