W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Grzanki Melba

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przepis podstawowy

Grzanki Melba

Bardzo eleganckie i ładne grzaneczki, które podajemy do rozmaitych musów lub kremowych pasztetów.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: dowolna

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: średnio trudna

Składniki:

  • chleb tostowy

Grzanki Melba - Opis przyrządzania:

Z dowolnej ilości kromek chleba tostowego robimy w tosterze lekko przyrumienione tosty. Ostrym nożem odcinamy brzegi grzanek, każdą kroimy po przekątnej na dwa trójkąty. Każdy trójkąt kroimy poziomo, między przyrumienionymi powierzchniami na dwie cieniutkie kromki - jest to o tyle proste, że chleb w środku jest wciąż miękki i nóż łatwo sobie daje nim radę. Rozgrzewamy opiekacz w piekarniku. Tosty kładziemy na blaszce nie opieczoną stroną do góry. Wstawiamy do piekarnika i - cały czas zerkając, żeby się nie przypaliły - przypiekamy je na złoto. Studzimy i podajemy do rozmaiych zakąsek.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Grzanki Melba: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Grzanki Melba przepisy:

  • Mozarella in carozza (w karocy!)
    Popularny włoski klasyk. Nie jest to może najzdrowsze z dań, ale jeśli podamy doń michę zielonej sałaty z czosnkowym winegretem i talerz pokrojonych pomidorów z cebulką, to może ten nadmiar kalorii zostanie nam jakoś odpuszczony?
  • Sos Romesco
    Romesco podaje się tradycyjnie do pieczonej cebulki dymki (konkretnie do jej katalońskiej odmiany), ale pasuje naprawdę do wszystkiego - wszelkich warzyw, ryb i mięs, szczególnie z grilla. Robimy go w lecie, gdyż jakość papryki i pomidorów jest tu naprawdę kluczowa.
  • Grzanki z anchois
    Eleganckie paluszki z cienkich grzanek przekładanych anchois. Możemy je podać na oficjalne śniadanie - do maczania w jajku na miękko. Albo jako dodatek do zupy typu krem. Albo do przystawek serowych lub rybnych. Albo wreszcie do drinków.
  • Kuleczki koktajlowe
    Malutkie kuleczki z mielonego mięsa, nadziane na wykałaczki, cieszą się zawsze dużym wzięciem na rozmaitych stojących przyjęciach. Dobrze jest obok stosiku kulek postawić jakiś sos do maczania, choćby i miskę jogurtu z posiekaną świeżą miętą.
  • Spaghetti z pesto z włoskich orzechów
    Ciekawa wariacja na temat pesto. Makaron ten dobry jest w zimie, gdy nie ma świeżej bazylii.




Podziel się linkiem:


Komentarze: