W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Pieczony kalafior

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Dodatek

Pieczony kalafior

Nawet najbardziej zagorzały przeciwnik kalafiorów zmieni zdanie, gdy spróbuje tej orzechowej w smaku, pikantnej jarzynki.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • kalafior
  • oliwa z oliwek

Pieczony kalafior - Opis przyrządzania:

Ładny, biały i zwarty kalafior dzielimy na różyczki. Starannie płuczemy na durszlaku i osączamy. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Kalafior wykładamy na blachę, polewamy 2 łyżkami oliwy z oliwek, solimy i - oczywiście - pieprzymy do smaku. Mieszamy, żeby oliwa i przyprawy równomiernie się rozłożyły i rozkładamy kalafior pojedynczą warstwą. Wstawiamy blachę na środkową półkę do piekarnika i pieczemy, co jakiś czas mieszając, aż kalafior będzie miękki i zacznie się przyrumieniać - jakieś pół godziny, może trochę więcej. Podajemy na gorąco lub w temperaturze pokojowej.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować Pieczony kalafior: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Pieczony kalafior przepisy:

  • Kalafior z oliwkami
    Lekko ciepły kalafior z oliwkami, kaparami i czosnkowym sosem. Świetny do mięsa z grilla.
  • Sałata ze smażonym kalafiorem
    Smażony lub pieczony kalafior jest znacznie smaczniejszy, niż gotowany (przynajmniej moim zdaniem). W tej sałatce kalafior z patelni podajemy na liściach rzymskiej sałaty, polany kremowym sosem.
  • Zimowa sałata z miodowym sosem
    Ładna i pyszna sałatka z dwu rodzajów kalafiora oraz innych zimowych warzyw. Oryginalny dodatek do smażonej lub grillowanej ryby, smażonego żółtego sera (to wyjątkowo dobra kombinacja) lub kawałka białego mięsa. Możemy też podać ją na przystawkę, ale dobrze byłoby wówczas upiec czosnkową bułkę lub kilka grzaneczek z serem.
  • Kalafior z imbirem
    Oryginalny sposób na kalafior - znakomity do mięsa z grilla lub patelni.
  • Sałatka kolacyjna z paluszków krabowych
    Błyskawiczna sałatka z 4 zaledwie składników. Znakomicie pasuje do grzanek lub razowego chleba.




Podziel się linkiem:


Komentarze: