W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Potrójnie różowa sałatka

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sałatki

Potrójnie różowa sałatka

Róż razy trzy: łosoś, grejpfruty i różowy pieprz. Elegancka i lekka sałatka, doskonała na przystawkę.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 2 różowe grejpfruty
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • łyżka białego wytrawnego wina
  • oliwa z oliwek
  • łyżeczka ziarenek różowego pieprzu z zalewy
  • 320 g wędzonego łososia w cienkich plastrach
  • 4 gałązki koperku

Potrójnie różowa sałatka - Opis przyrządzania:

Grejpfruty szorujemy w gorącej wodzie, osuszamy i obieramy ze skórki i białego albedo. Filetujemy, czyli ostrym nożem wykrawamy cząstki owoców spomiędzy białych skórek. Śmietanę mieszamy z winem i łyżką oliwy, solimy do smaku. Różowy pieprz odcedzamy z zalewy i osuszamy na kawałku kuchennego papieru. Dodajemy do sosu i starannie mieszamy. Na białym talerzu układamy plastry łososia, zostawiając wolny środek. W środku kładziemy cząstki grejpfrutów. Polewamy łososia sosem i ozdabiamy piórkami koperku.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Potrójnie różowa sałatka: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Potrójnie różowa sałatka przepisy:

  • Różowa sałatka z krewetek
    Konkretnie różowo-zielona sałatka z tajskim sosem i limetkami. Lekka i pyszna.
  • Ciepła sałatka z łososia i ziemniaków
    Bardzo smaczna sałatka, w której jako dressingu do ziemniaków i wędzonego łososia używamy sosu zazwyczaj podawanego do gravad laxa. Ale to naprawdę bardzo udana innowacja.
  • "Przyjęciowa" sałatka z ziemniaków
    Prosta i bardzo smaczna sałatka z ziemniaków, z sosem majonezowo-jogurtowym. Doskonała jako dodatek do rozmaitych kiełbasek, żeberek i szaszłyków z grilla.
  • Tatar z łososia z ogórkiem
    Tatar z łososia to ja mogę jeść rano, w południe i wieczorem... Indywidualne porcyjki takiego tatara, utrzymanego w wiosennej różowo-zielono-białej tonacji, są bardzo odpowiednią przystawką na uroczysty świąteczny obiad.
  • Krokieciki z łososiem
    Bardzo dobre kuleczki koktajlowe - podajemy solo na wykałaczkach lub z jakimś delikatnym sosem do maczania (jogurtowym...). Trzeba tylko pamiętać, żeby nie podawać ich prosto z frytownicy, bo w ferworze przyjęciowych konwersacji goście mogą się poparzyć...




Podziel się linkiem:


Komentarze: