Prosty i bardzo smaczny pasztecik z dwu rodzajów pstrąga - świeżego i wędzonego. Podajemy z cienkimi grzankami i kieliszkiem białego wina.
Kraj pochodzenia: Francja
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Pasztet z wędzonego pstrąga - Opis przyrządzania:
Do małego garnuszka wlewamy 100 ml wody (mniej więcej 1/2 szklanki), dodajemy ocet, listek laurowy i pieprz. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i wkładamy świeżego pstrąga, skórą do dołu. Przykrywamy i gotujemy na maleńkim ogniu przez 4 minuty. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia. Kiedy ryba będzie już letnia, wyjmujemy ją z wywaru i pozbawiamy skóry oraz ewentualnych ości. Widelcem rozgniatamy oba rodzaje pstrąga. Dodajemy twarożek i ucieramy łyżką na gładką masę. Dodajemy po trochu masło, trochę soku z cytryny oraz sól i pieprz do smaku. Pasztet przekładamy do 6 jednoporcjowych miseczek (o średnicy około 8 cm), ładnie wygładzamy powierzchnię i wstawiamy do lodówki na godzinę. Ozdabiamy koperkiem i kawalątkiem cytryny. Podajemy z grzankami melba.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: rybna
Kiedy przygotować Pasztet z wędzonego pstrąga: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: eleganckie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |