Nawlekanie krewetek przed grillowaniem na patyczki ma sens, gdyż pieką się one tak szybko, że nie nadążylibyśmy z ich przewracaniem...
Kraj pochodzenia: Kraje Dalekiego Wschodu
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Szaszłyczki z krewetek - Opis przyrządzania:
Krewetki rozmrażamy (jeśli były mrożone...) i obieramy z pancerzyków i główek. Ostrym nożykiem nacinamy każdej krewetce grzbiet i usuwamy czarną "żyłkę". Krewetki starannie płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy. Limetkę szorujemy w gorącej wodzie i wycieramy. Ścieramy skórkę (samą ciemnozieloną warstwę!) na drobnej tarce - powinno wyjść około łyżeczki. Wyciskamy sok. Kolendrę płuczemy i drobno siekamy, wraz z korzonkami. Czosnek obieramy i też drobno siekamy. Mieszamy razem skórkę i sok z limetki, kolendrę i czosnek. Dodajemy mleko kokosowe i mieszamy. Krewetki wkładamy do szklanej miski i zalewamy marynatą. Wstawiamy do lodówki na pół godziny do godziny. Rozpalamy grill. 30 minut przed pieczeniem wkładamy do wody 12 długich patyczków do szaszłyków. Na każde 2 patyczki, ustawione równolegle nawlekamy po 6 krewetek - 2 patyczki potrzebne są po to, żeby krewetki nie obracały się przy pieczeniu. Kładziemy szaszłyczki w średnio gorącej części grilla i pieczemy po 2-3 minuty z każdej strony - raczej nie dłużej, bo krewetki stwardnieją. Solimy po upieczeniu. Podajemy z sosem do maczania - np. tajskim imbirowym.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: rybna
Kiedy przygotować Szaszłyczki z krewetek: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: tradycyjna