W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Szaszłyczki z krewetek

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Małe danie

Szaszłyczki z krewetek

Nawlekanie krewetek przed grillowaniem na patyczki ma sens, gdyż pieką się one tak szybko, że nie nadążylibyśmy z ich przewracaniem...

Kraj pochodzenia: Kraje Dalekiego Wschodu

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 36 surowych krewetek średniej wielkości
  • limetka
  • 3 gałązki świeżej kolendry (w miarę możności z korzonkami)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki (125 ml) mleka kokosowego
  • ćwiartki limetek do podania

Szaszłyczki z krewetek - Opis przyrządzania:

Krewetki rozmrażamy (jeśli były mrożone...) i obieramy z pancerzyków i główek. Ostrym nożykiem nacinamy każdej krewetce grzbiet i usuwamy czarną "żyłkę". Krewetki starannie płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy. Limetkę szorujemy w gorącej wodzie i wycieramy. Ścieramy skórkę (samą ciemnozieloną warstwę!) na drobnej tarce - powinno wyjść około łyżeczki. Wyciskamy sok. Kolendrę płuczemy i drobno siekamy, wraz z korzonkami. Czosnek obieramy i też drobno siekamy. Mieszamy razem skórkę i sok z limetki, kolendrę i czosnek. Dodajemy mleko kokosowe i mieszamy. Krewetki wkładamy do szklanej miski i zalewamy marynatą. Wstawiamy do lodówki na pół godziny do godziny. Rozpalamy grill. 30 minut przed pieczeniem wkładamy do wody 12 długich patyczków do szaszłyków. Na każde 2 patyczki, ustawione równolegle nawlekamy po 6 krewetek - 2 patyczki potrzebne są po to, żeby krewetki nie obracały się przy pieczeniu. Kładziemy szaszłyczki w średnio gorącej części grilla i pieczemy po 2-3 minuty z każdej strony - raczej nie dłużej, bo krewetki stwardnieją. Solimy po upieczeniu. Podajemy z sosem do maczania - np. tajskim imbirowym.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Szaszłyczki z krewetek: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: tradycyjna

Wersja do druku

Podobne do Szaszłyczki z krewetek przepisy:

  • Krewetki cytrynowo-imbirowe
    Krewetki nabite na wykałaczki bardzo często podawane są na przyjęciach koktajlowych - zazwyczaj wszyscy je lubią, a i rozmiar przeciętnej krewetki jest akurat na jeden kęs.
  • Szaszłyki z miodem i cytryną
    Lekko greckie, znakomite szaszłyczki na ostatni w tym roku grill - gdyby łaskawie pogoda dopisała... Nie traćmy nadziei.
  • Krewetki z sezamem
    Bardzo proste i równie smaczne szaszłyczki z krewetek panierowanych w czarnym i białym sezamie. Krewetki można przygotować wcześniej i tylko usmażyć tuż przed podaniem.
  • Tajski kurczak z grilla
    Bardzo smaczne, lekko pikantne kotlety z ciemnego, kurczaczego mięsa. Podajemy z sałatką z makaronu sojowego i jakimś tajskim sosem do maczania (niech już będzie gotowy).
  • Szaszłyki z dorsza i krewetek w zielonym curry
    Doskonałe lekkie danie dla amatorów ostrych tajskich smaków. Jeśli pogoda pozwoli, pieczemy szaszłyki na - jakże modnym ostatnio - grillu ogrodowym. Uważamy, żeby nie przypalić!




Podziel się linkiem:


Komentarze: