Oczywiście do takiej przystawki najlepiej byłoby ugotować świeżego kraba, ale kiedy nie ma czasu, możemy sobie pomóc, otwierając puszkę...
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Mus z awokado i krabów - Opis przyrządzania:
Mięso z krabów starannie odsączamy na sitku. Awokado kroimy wzdłuż na pół, wyjmujemy pestkę. Łyżeczką wyjmujemy miąższ i przekładamy do blendera lub malaksera. Dodajemy obraną i posiekaną szalotkę, sok z grejpfrutów i sok z limetki. Przyprawiamy szczyptą soli i miksujemy na możliwie gładką masę, dodając ewentualnie kilka łyżek wody. Przykrywamy folią plastikową i wstawiamy do lodówki na 2 godziny. W czterech szklaneczkach lub kieliszkach układamy warstwami mus z awokado i mięso z kraba, przy czym na wierzchu powinien być mus. Śmietankę ubijamy na niezbyt sztywny krem, dodając trochę soli i pieprzu. Na wierzchu każdego musu układamy czapeczkę z bitej śmietany i ozdabiamy listkami kolendry. Podajemy natychmiast, z długą łyżeczką.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: rybna
Kiedy przygotować Mus z awokado i krabów: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: eleganckie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: ekstrawagancka
« | Grudzień 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |