W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Minestrone z owocami morza

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Zupa

Minestrone z owocami morza

Właściwie bardziej jedno danie, niż zupa - gęsta, zielona od warzyw i pesto minestrone uzupełniona jest o duże krewetki.

Kraj pochodzenia: WÅ‚ochy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 30 dużych surowych krewetek
  • cebula
  • maÅ‚a marchewka
  • maÅ‚y korzeÅ„ pietruszki
  • Å›redniej wielkoÅ›ci ziemniak
  • 150 g selera
  • oliwa z oliwek
  • 4 szklanki (1 litr) wywaru rybnego
  • 50 g drobnego makaronu
  • garść zielonej fasolki szparagowej
  • maÅ‚a zielona cukinia
  • 4 Å‚yżki fasolki flageolet (z puszki)
  • 3 Å‚yżki kremowej Å›mietanki
  • 6 Å‚yżek pesto (patrz przepis)
  • garść siekanego koperku

Minestrone z owocami morza - Opis przyrzÄ…dzania:

Krewetki obieramy z pancerzy, usuwamy czarne żyłki na grzbietach, płuczemy. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Marchewkę, pietruszkę, ziemniak i seler obieramy, płuczemy i kroimy w drobną kostkę. W dużym garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Wrzucamy posiekane warzywa i smażymy, mieszając, przez 5 minut. W tym czasie w drugim garnku rozgrzewamy wywar. Kiedy się zagotuje, dolewamy go do warzyw, po czym wrzucamy makaron. Fasolkę szparagową przycinamy z obu końców, myjemy i kroimy w kawałki długości pół centymetra. Cukinię myjemy i kroimy w drobną kostkę. Po 5 minutach dodajemy do garnka oba rodzaje fasolki i cukinię, po czym dolewamy śmietankę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy kolejne 5 minut. Wrzucamy krewetki i gotujemy jeszcze 3-4 minuty, aż staną się różowe. Gorącą zupę nalewamy do talerzy, rozdzielając sprawiedliwie krewetki. Na każdą porcję kładziemy łyżkę pesto i posypujemy wszystko koperkiem.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Minestrone z owocami morza: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: