Ponoć przepis ten ma średniowieczny rodowód - chętnie wierzę, gdyż do dzisiaj w Belgii popularna jest ryba w lekko kwaskowatym sosie z białego wina z ziołami i skądś musiało się to wziąć...
Przepis na Dorsz po flamandzku >>
Odmiana gravadlaxa, ale o bardziej złożonym smaku. Zasada jest ta sama: posypujemy świeżego łososia mieszanką soli i cukru i wstawiamy na 2 dni do lodówki. W tym przypadku jednak do marynaty dodajemy rozmaite aromatyczne korzenie. Dla koneserów.
Przepis na Łosoś korzennie marynowany >>
Błyskawiczny sos do ryby na zimno, owoców morza lub jajek na twardo.
Przepis na Sos kawiorowy >>
Ciepła sałatka z mało u nas popularnej ośmiornicy. Ale warto być oryginalnym, pomijając już fakt, że ta sałatka jest prosta i smaczna.
Przepis na Sałatka z ośmiornicy >>
Błyskawiczna pasta do czarnego chleba z popularnych wędzonych filetów z makreli. Nic szczególnie odkrywczego, ale skoro całkiem niezłe, to czemu by nie?
Przepis na Pasta z wędzonej makreli nr 2 >>
Kto nie ma jeszcze po Świętach dość śledzi (ja na przykład nie mam), może da się skusić na te słodko-kwaśne, dobrze przyprawione rybki.
Przepis na Śledzie marynowane po fińsku >>
Udana kombinacja zupy z porów i bisque'u z langustynek - łatwa w realizacji, ale robi murowane wrażenie. Zdecydowanie świąteczne pierwsze danie.
Przepis na Zupa z porów z langustynkami >>
Jeszcze jedne krewetki w sosie curry, ale mnie ich zawsze mało. Tym razem z pomidorami.
Przepis na Krewetki z pomidorami w curry >>
Niecodzienny sposób przyprawienia ryby w duchu fusion cuisine.
Przepis na Łosoś z przyprawami lekko po indyjsku >>
Bardzo smaczna, lekko różowa w tonacji sałatka, którą możemy przygotować wcześniej. W ostatniej chwili mieszamy z sosem i podajemy z razowym chlebem.
Przepis na Sałatka śledziowa z buraczkami >>