Popularny hiszpański klasyk, doskonała kombinacja krewetek i sherry. Podajemy prosto z patelni, a najlepiej w ogóle na niej - sos po smażeniu krewetek wart jest wycierania kawałkami bagietki.
Kraj pochodzenia: Hiszpania
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Krewetki z sherry - Opis przyrządzania:
Krewetki obieramy ze skorupek, usuwamy główki. Ostrym nożem nacinamy grzbiety i usuwamy czarne żyłki. Krewetki płuczemy i osuszamy.Na sporej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Wkładamy krewetki i smażymy przez 2-3 minuty, aż zrobią się różowe. Wlewamy sherry, zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i Tabasco. Podajemy natychmiast, z dużą ilością bułki do wybierania sosu z patelni.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: rybna
Kiedy przygotować Krewetki z sherry: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | Grudzień 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |