W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Dorsz z rozmarynem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne z ryb

Dorsz z rozmarynem

Tradycyjnie przyrządza się w ten sposób dorsza solonego, ale ja jakoś nie mam do niego zaufania, poza tym niełatwo go dostać. Na szczęście zwykły dorsz sprawdza się znakomicie.

Kraj pochodzenia: Włochy-Wenecja

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 600 g filetu z dorsza bez skóry
  • oliwa z oliwek
  • 50 g miękiszu z chleba
  • 5 gałązek rozmarynu
  • 100 ml białego wytrawnego wina

Dorsz z rozmarynem - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Rybę myjemy w zimnej wodzie, osuszamy i kroimy na 4 porcje, usuwając ewentualne ości. Naczynie do zapiekania smarujemy oliwą. Do malaksera wkładamy miękisz chleba, igły z 4 gałązek rozmarynu, trochę soli i pieprzu. Miksujemy, aż wszystkie składniki połączą się w rodzaj tartej bułki. Wysypujemy mieszankę na talerz i obtaczamy w niej porcje dorsza. Układamy rybę w przygotowanym naczyniu i skrapiamy wierzch oliwą. Wlewamy wino i wstawiamy do piekarnika na około pół godziny - sos powinien niemal całkiem wyparować, zaś z wierzchu danie powinno być ładnie przyrumienione. Ozdabiamy rybę pozostałym rozmarynem i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Dorsz z rozmarynem: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Dorsz z rozmarynem przepisy:

  • Dorsz pieczony z chorizo
    Wariacja na temat popularnego na Półwyspie Iberyjskim połączenia smaków solonego dorsza i paprykowej kiełbasy chorizo. Ponieważ nie mogę dojść do ładu z dorszem solonym, ten przepis podoba mi się znacznie bardziej.
  • Znakomity dorsz z tymiankiem
    Bardzo prosty sposób na ładny, soczysty kawałek dorsza, jednej z najlepszych ryb na świecie. Podajemy z piure z ziemniaków, albo małymi gotowanymi kartofelkami, albo smażonymi, albo pieczonymi w plastrach...
  • Dorsz z koprem włoskim
    Piękne i lekkie danie, o atrakcyjnym cytrynowo-anyżkowym aromacie. Koper włoski jest nie tylko delikatny i smaczny, ale również doskonale poprawia trawienie.
  • Dorsz po flamandzku
    Ponoć przepis ten ma średniowieczny rodowód - chętnie wierzę, gdyż do dzisiaj w Belgii popularna jest ryba w lekko kwaskowatym sosie z białego wina z ziołami i skądś musiało się to wziąć...
  • Odchudzający dorsz z gremolatą Odchudzający dorsz z gremolatą
    Lekkie rybne danie bez tłuszczu (jeśli nie odchudzamy się właśnie, do sosu dodajemy kawałek masła). Podajemy z gotowanym kartofelkami z koperkiem i miską mieszanej sałaty.




Podziel się linkiem:


Komentarze: