W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Migdałowa tapenade

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przystawka

Migdałowa tapenade

Jeszcze inna wersja, bardziej międzynarodowa, popularnej prowansalskiej pasty z oliwek.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 2 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • garść czarnych oliwek bez pestek
  • 100 g obranych migdałów
  • 1/2 pęczka świeżej bazylii
  • oliwa z oliwek
  • sok z cytryny

Migdałowa tapenade - Opis przyrządzania:

Pomidory zanurzamy na minutę we wrzątku, przelewamy zimną wodą i zdejmujemy skórkę. Kroimy horyzontalnie na pół i przy pomocy małej łyżeczki wydłubujemy pestki. Czosnek obieramy. Do malaksera lub blendera wkładamy miąższ pomidorów, czosnek, oliwki, migdały i umyte listki bazylii. Wszystko razem miksujemy na możliwie gładką masę, dodając 3-4 łyżki oliwy i trochę soku cytrynowego do smaku. Przechowujemy w lodówce, ale wyjmujemy co najmniej pół godziny przed podaniem, żeby tapenade miała temperaturę pokojową.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Migdałowa tapenade: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Migdałowa tapenade przepisy:

  • Pesto z Trapani
    Pełne smaku, południowe pesto z migdałami. Sos taki robimy późnym latem, gdy pomidory są naprawdę dojrzałe, nasłonecznione i pachnące. Pesto z Trapani (Sycylia) podajemy do makaronu, smarujemy nim crostini lub kładziemy na kawałku kurczaka z grilla.
  • Sos pomidorowy uniwersalny Sos pomidorowy uniwersalny
    Uniwersalny, bo do wszystkiego się nadaje: od zwykłego spaghetti, przez rozmaite zapiekanki, do mięsa, ryby, ziemniaków... Dobrze się zamraża.
  • Paprykowe pesto
    Oryginalny, mocno paprykowy sos, robiony na zasadzie pesto. Doskonały oczywiście do makaronu, ale także do białego mięsa lub ryby.
  • Tofu smażone z pomidorami
    No, cóż - tofu nie słynie z głębi smaku, prawda? Ale jest świetnym źródłem białka i nie ma cholesterolu, jeśli więc ktoś nie chce jeść mięsa (chwilowo lub długotrwale), jest to całkiem niezły element posiłku. Trzeba tylko trochę mu pomóc, a może ukazać się w całkiem nowej postaci...
  • Gazpacho z bazylią
    Proste gazpacho z miłym włoskim posmakiem bazylii. Danie odpowiednie na największe upały.




Podziel się linkiem:


Komentarze: