Jeszcze inna wersja, bardziej międzynarodowa, popularnej prowansalskiej pasty z oliwek.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Migdałowa tapenade - Opis przyrządzania:
Pomidory zanurzamy na minutę we wrzątku, przelewamy zimną wodą i zdejmujemy skórkę. Kroimy horyzontalnie na pół i przy pomocy małej łyżeczki wydłubujemy pestki. Czosnek obieramy. Do malaksera lub blendera wkładamy miąższ pomidorów, czosnek, oliwki, migdały i umyte listki bazylii. Wszystko razem miksujemy na możliwie gładką masę, dodając 3-4 łyżki oliwy i trochę soku cytrynowego do smaku. Przechowujemy w lodówce, ale wyjmujemy co najmniej pół godziny przed podaniem, żeby tapenade miała temperaturę pokojową.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Migdałowa tapenade: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | Czerwiec 2023 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | 2 | 3 | 4 | |||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 |