Wspaniała pasta do pieczywa z nieistniejącej już, niestety, kazimierskiej knajpy "Jasyr". Podawali ją na takim okrągłym talerzu, wraz z innymi pysznymi pastami - ale ta była najlepsza.
Kraj pochodzenia: Turcja
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Pasta z kurczaka z orzechami - Opis przyrzÄ…dzania:
Mięso myjemy, osuszamy i pozbawiamy resztek tłuszczu, ścięgien i chrząstek. Wkładamy do garnka, wlewamy wywar i stawiamy garnek na ogniu. Przykrywamy, doprowadzamy do wrzenia, po czym ogień zmniejszamy i gotujemy kurczaka przez 15 minut. Mięso wyjmujemy i studzimy. Z kromki chleba ścinamy skórkę. Miąższ zalewamy niedużą ilością wywaru i odstawiamy do nasiąknięcia. Cebulkę obieramy i drobno siekamy. Czosnek obieramy i wyciskamy w prasce. Na małej patelence rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulkę i smażymy, mieszając, aż zmięknie. Wówczas dodajemy czosnek, 3/4 łyżki słodkiej mielonej papryki i rozkruszoną ostrą paprykę do smaku (wedle upodobań). Podsmażamy jeszcze chwilę, po czym zdejmujemy z ognia. Orzechy wrzucamy do malaksera i miksujemy, dodając namoczony chleb, 1/2 szklanki wywaru i cebulę z przyprawami. Miksujemy na gładki sos i solimy do smaku. Jeśli sos jest bardzo gęsty, dodajemy jeszcze trochę wywaru. Ostudzone mięso rozdrabniamy palcami na włókienka i mieszamy z sosem. Jeszcze raz doprawiamy i przekładamy do ładnego naczynia. Skrapiamy olejem z włoskich orzechów, posypujemy słodką papryką, siekaną natką i połówkami włoskich orzechów.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować Pasta z kurczaka z orzechami: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |