W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Pasta z kurczaka z orzechami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Przystawka

Pasta z kurczaka z orzechami

Wspaniała pasta do pieczywa z nieistniejącej już, niestety, kazimierskiej knajpy "Jasyr". Podawali ją na takim okrągłym talerzu, wraz z innymi pysznymi pastami - ale ta była najlepsza.

Kraj pochodzenia: Turcja

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka bez skóry
  • 400 ml dobrego wywaru z kurczaka
  • kromka biaÅ‚ego chleba tostowego
  • maÅ‚a cebulka
  • zÄ…bek czosnku
  • Å‚yżka klarowanego masÅ‚a
  • sÅ‚odka mielona papryka
  • trochÄ™ ostrej suszonej papryki
  • 3/4 szklanki wyÅ‚uskanych wÅ‚oskich orzechów
  • Å‚yżka oleju z wÅ‚oskich orzechów
  • siekana natka i połówki orzechów do dekoracji

Pasta z kurczaka z orzechami - Opis przyrzÄ…dzania:

Mięso myjemy, osuszamy i pozbawiamy resztek tłuszczu, ścięgien i chrząstek. Wkładamy do garnka, wlewamy wywar i stawiamy garnek na ogniu. Przykrywamy, doprowadzamy do wrzenia, po czym ogień zmniejszamy i gotujemy kurczaka przez 15 minut. Mięso wyjmujemy i studzimy. Z kromki chleba ścinamy skórkę. Miąższ zalewamy niedużą ilością wywaru i odstawiamy do nasiąknięcia. Cebulkę obieramy i drobno siekamy. Czosnek obieramy i wyciskamy w prasce. Na małej patelence rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulkę i smażymy, mieszając, aż zmięknie. Wówczas dodajemy czosnek, 3/4 łyżki słodkiej mielonej papryki i rozkruszoną ostrą paprykę do smaku (wedle upodobań). Podsmażamy jeszcze chwilę, po czym zdejmujemy z ognia. Orzechy wrzucamy do malaksera i miksujemy, dodając namoczony chleb, 1/2 szklanki wywaru i cebulę z przyprawami. Miksujemy na gładki sos i solimy do smaku. Jeśli sos jest bardzo gęsty, dodajemy jeszcze trochę wywaru. Ostudzone mięso rozdrabniamy palcami na włókienka i mieszamy z sosem. Jeszcze raz doprawiamy i przekładamy do ładnego naczynia. Skrapiamy olejem z włoskich orzechów, posypujemy słodką papryką, siekaną natką i połówkami włoskich orzechów.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Pasta z kurczaka z orzechami: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Pasta z kurczaka z orzechami przepisy:

  • PolÄ™dwica z orzechami
    Bardzo efektowna i prosta (zarówno w przygotowaniu, jak i smaku) potrawa w dalekowschodnim duchu, typu stir-fry. Wszystkie składniki są w małych kawałkach, gotowanie jest więc kwestią kilku(nastu) minut. Mięso musi poleżeć trochę w marynacie - tym lepiej i dla niego i dla nas.
  • Sos Romesco
    Romesco podaje się tradycyjnie do pieczonej cebulki dymki (konkretnie do jej katalońskiej odmiany), ale pasuje naprawdę do wszystkiego - wszelkich warzyw, ryb i mięs, szczególnie z grilla. Robimy go w lecie, gdyż jakość papryki i pomidorów jest tu naprawdę kluczowa.
  • Turecka saÅ‚atka z brokułów i kalafiora z jogurtem
    Doskonała sałatka z repertuaru mojej tureckiej przyjaciółki Ebru. Zdrowa, lekka, łatwa i przyjemna - dobry sposób na wykorzystanie tych (miejmy nadzieję) ostatnich warzyw umilających nam zimę...
  • Cukinia z czosnkiem i orzechami
    Zabawne danie z jakichś moich starych wycinków, nie wiadomo już, skąd. Wygląda przyjemnie, a sezon na cukinię już za pasem!
  • BrokuÅ‚y z orzechami
    Smaczny dodatek do drobiu lub pieczonej ryby.




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: