W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Śledzie w cytrynie

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przystawka

Śledzie w cytrynie

Moje ukochane, domowe śledzie - nie ma bez nich Wigilii... Natomiast na co dzień świetne są z pieczonymi ziemniaczkami, w które włożyliśmy kawalątek masła.

Kraj pochodzenia: Polska

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 4-6 filetów śledziowych (z tacki)
  • cebula
  • cytryna
  • olej słonecznikowy

Śledzie w cytrynie - Opis przyrządzania:

Filety śledziowe płuczemy pod strumieniem zimnej wody i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w kawałki na jeden kęs. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie półplasterki. Przelewamy na sitku wrzącą wodą, osączamy i odstawiamy do wystygnięcia. Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie i wycieramy. Ścieramy skórkę na drobnej tarce - tylko żółtą warstwę. Zdejmujemy z cytryny resztę skórki wraz z białym albedo. Kroimy 2/3 cytryny w cienkie plasterki, potem każdy plasterek na pół, natomiast z reszty wyciskamy sok - robimy to wszystko na talerzyku, żeby móc wykorzystać także sok, który wypłynął z cytryny przy krojeniu. Spory słoik wyparzamy i osuszamy. Na sam spód kładziemy trochę cebuli, potem kilka kawałków śledzia, potem trochę cytryny. Lekko solimy i porządnie - pardon - pieprzymy pieprzem prosto z młynka. Słoik wypełniamy cebulą-śledziem-cytryną, pamiętając o przyprawieniu każdej warstwy. Teraz ukręcamy sos: zlewamy do miseczki cały sok z cytryny. Dodajemy startą skórkę, szczyptę soli i skąpą łyżeczkę cukru. Dolewamy 1/3 szklanki oleju i ukręcamy na jednolity sos. Sos wlewamy do słoika ze śledziem i zakręcamy. Teraz kilka razy wstrząsamy słoikiem, żeby sos dostał się pomiędzy warstwy śledzi, cebuli i cytryny. Słoik otwieramy i jeśli trzeba, dolewamy trochę oleju - sos powinien przykryć śledzie. Słoik wstawiamy do lodówki na przynajmniej kilka godzin - najlepiej zaś na dzień-dwa, wtedy śledzie zdążą przesiąknąć sokiem z cytryny i będą najsmaczniejsze.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Śledzie w cytrynie: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: tradycyjna

Wersja do druku

Podobne do Śledzie w cytrynie przepisy:

  • Cytryny w oliwie
    Plasterki cytryny zmacerowane w oliwie możemy drobno posiekać i dodać do sałatek, sosów, ryżu lub kuskusu. Całe plasterki kładziemy na rybie lub jagnięcinie przed pieczeniem, a cytrynową oliwę używamy do winegretów lub do smażenia.
  • Cytrynowy dressing z kolendrą
    Doskonały sos do sałatek z owocami morza - np. z krewetek z zieloną fasolką lub muli z młodymi ziemniakami.
  • Oliwki z marokańskimi aromatami
    To nie danie dla tych, którzy lubią smaki łagodne i domowe. Cytryny, harissa, mięta, czosnek - przyprawy użyte w tym przepisie do zamarynowania zielonych i czarnych oliwek - usatysfakcjonują poszukiwaczy przygód.
  • Śledzie marynowane po fińsku Śledzie marynowane po fińsku
    Kto nie ma jeszcze po Świętach dość śledzi (ja na przykład nie mam), może da się skusić na te słodko-kwaśne, dobrze przyprawione rybki.
  • Śledzie w sherry (od Dżemili)
    Jest to danie z gatunku "nie wierz gębie.." Dawno, dawno temu nie chciałam w ogóle słuchać o tym śledziu - ze słodkim sherry? Z sosem majonezowym?? Z mandarynkami??? Niemożliwe! Tłumaczyłam mojej Przyjaciółce Dżemili, że to nie może być smaczne. A jednak dałam się skusić i nie żałuję. Więc "połóżcie na zębie", bo też nie pożałujecie!




Podziel się linkiem:


Komentarze: