W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Śledzie w cytrynie

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przystawka

Śledzie w cytrynie

Moje ukochane, domowe śledzie - nie ma bez nich Wigilii... Natomiast na co dzień świetne są z pieczonymi ziemniaczkami, w które włożyliśmy kawalątek masła.

Kraj pochodzenia: Polska

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 4-6 filetów śledziowych (z tacki)
  • cebula
  • cytryna
  • olej słonecznikowy

Śledzie w cytrynie - Opis przyrządzania:

Filety śledziowe płuczemy pod strumieniem zimnej wody i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w kawałki na jeden kęs. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie półplasterki. Przelewamy na sitku wrzącą wodą, osączamy i odstawiamy do wystygnięcia. Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie i wycieramy. Ścieramy skórkę na drobnej tarce - tylko żółtą warstwę. Zdejmujemy z cytryny resztę skórki wraz z białym albedo. Kroimy 2/3 cytryny w cienkie plasterki, potem każdy plasterek na pół, natomiast z reszty wyciskamy sok - robimy to wszystko na talerzyku, żeby móc wykorzystać także sok, który wypłynął z cytryny przy krojeniu. Spory słoik wyparzamy i osuszamy. Na sam spód kładziemy trochę cebuli, potem kilka kawałków śledzia, potem trochę cytryny. Lekko solimy i porządnie - pardon - pieprzymy pieprzem prosto z młynka. Słoik wypełniamy cebulą-śledziem-cytryną, pamiętając o przyprawieniu każdej warstwy. Teraz ukręcamy sos: zlewamy do miseczki cały sok z cytryny. Dodajemy startą skórkę, szczyptę soli i skąpą łyżeczkę cukru. Dolewamy 1/3 szklanki oleju i ukręcamy na jednolity sos. Sos wlewamy do słoika ze śledziem i zakręcamy. Teraz kilka razy wstrząsamy słoikiem, żeby sos dostał się pomiędzy warstwy śledzi, cebuli i cytryny. Słoik otwieramy i jeśli trzeba, dolewamy trochę oleju - sos powinien przykryć śledzie. Słoik wstawiamy do lodówki na przynajmniej kilka godzin - najlepiej zaś na dzień-dwa, wtedy śledzie zdążą przesiąknąć sokiem z cytryny i będą najsmaczniejsze.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Śledzie w cytrynie: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: tradycyjna

Wersja do druku




Podziel się linkiem:


Komentarze: