Moje ukochane, domowe śledzie - nie ma bez nich Wigilii... Natomiast na co dzień świetne są z pieczonymi ziemniaczkami, w które włożyliśmy kawalątek masła.
Kraj pochodzenia: Polska
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Åšledzie w cytrynie - Opis przyrzÄ…dzania:
Filety śledziowe płuczemy pod strumieniem zimnej wody i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w kawałki na jeden kęs. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie półplasterki. Przelewamy na sitku wrzącą wodą, osączamy i odstawiamy do wystygnięcia. Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie i wycieramy. Ścieramy skórkę na drobnej tarce - tylko żółtą warstwę. Zdejmujemy z cytryny resztę skórki wraz z białym albedo. Kroimy 2/3 cytryny w cienkie plasterki, potem każdy plasterek na pół, natomiast z reszty wyciskamy sok - robimy to wszystko na talerzyku, żeby móc wykorzystać także sok, który wypłynął z cytryny przy krojeniu. Spory słoik wyparzamy i osuszamy. Na sam spód kładziemy trochę cebuli, potem kilka kawałków śledzia, potem trochę cytryny. Lekko solimy i porządnie - pardon - pieprzymy pieprzem prosto z młynka. Słoik wypełniamy cebulą-śledziem-cytryną, pamiętając o przyprawieniu każdej warstwy. Teraz ukręcamy sos: zlewamy do miseczki cały sok z cytryny. Dodajemy startą skórkę, szczyptę soli i skąpą łyżeczkę cukru. Dolewamy 1/3 szklanki oleju i ukręcamy na jednolity sos. Sos wlewamy do słoika ze śledziem i zakręcamy. Teraz kilka razy wstrząsamy słoikiem, żeby sos dostał się pomiędzy warstwy śledzi, cebuli i cytryny. Słoik otwieramy i jeśli trzeba, dolewamy trochę oleju - sos powinien przykryć śledzie. Słoik wstawiamy do lodówki na przynajmniej kilka godzin - najlepiej zaś na dzień-dwa, wtedy śledzie zdążą przesiąknąć sokiem z cytryny i będą najsmaczniejsze.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: rybna
Kiedy przygotować Śledzie w cytrynie: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: tradycyjna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |