Jeszcze jedna wersja piure z pieczonych bakłażanów, kremowa i pikantna od czosnku, anchois i cytryny.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Piure z bakłażana z anchois - Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Umyte bakłażany nakłuwamy w kilku miejscach widelcem, po czym wstawiamy do nagrzanego piekarnika na mniej więcej 45 minut. Kiedy będą bardzo miękkie i zaczną się zapadać w siebie, wyjmujemy je z piekarnika i studzimy. Ochłodzone bakłażany kroimy wzdłuż na pół i wydłubujemy wnętrze łyżką. Skórkę i ogonki wyrzucamy. Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie i osuszamy. Na drobnej tarce ścieramy tyle skórki, by wyszła łyżeczka; wyciskamy sok. Czosnek obieramy i drobniutko siekamy. Kolendrę płuczemy, osuszamy i drobniutko siekamy. Fileciki anchois osączamy z oliwy na kawałku kuchennego papieru i drobno kroimy. Mieszamy razem, rozgniatając widelcem, miąższ upieczonych bakłażanów, skórkę i sok z cytryny, czosnek, kolendrę, anchois i śmietanę. Kiedy masa będzie względnie jednolita, dolewamy - cały czas mieszając - 4 łyżki oliwy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i podajemy z arabskim pieczywem lub świeżą bagietką.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: warzywa
Kiedy przygotować Piure z bakłażana z anchois: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |