Brukselka w wersji koktajlowej!
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 8-10
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Marynowana brukselka - Opis przyrzÄ…dzania:
Brukselkę obieramy z wierzchnich listków, przycinamy podstawy, płuczemy i osączamy. Wkładamy do rondla. Czosnek obieramy i rozgniatamy na piure. Dodajemy do brukselki. Dolewamy wino i ocet. Wsypujemy cukier i wlewamy trochę Tabasco - powiedzmy pół łyżki czerwonego lub całą zielonego. Stawiamy rondel na ogniu i zagotowujemy, często mieszając. Gotujemy brukselkę na małym ogniu, aż lekko zmięknie - ale musi być al dente! W międzyczasie obieramy ogórek ze skórki i drobniutko go siekamy. Dymkę obieramy z wierzchnich listków, odcinamy korzonki, płuczemy i też drobno siekamy. Papryczki odcedzamy z zalewy i drobno siekamy. Brukselkę wraz z marynatą przelewamy do miski, dodajemy ogórek, dymkę i papryczki. Mieszamy, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej 24 godziny. Podajemy odsączone z marynaty, na wykałaczkach. (przepis z książki "San Francisco a la carte", NY 1979)
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Marynowana brukselka: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |