W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Angielska zupa pomidorowa (z chrzanem!)

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Zupa

Angielska zupa pomidorowa (z chrzanem!)

Kremowa zupa z "puszkowanych" pomidorów. Do kombinacji chrzanu i pomidorów nie jesteśmy nad Wisłą przyzwyczajeni, ale co szkodzi spróbować?

Kraj pochodzenia: Wielka Brytania

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • gałązka selera naciowego
  • łyżka masła
  • puszka siekanych pomidorów w soku własnym (o wadze 400 g)
  • łyżka dobrego ketchupu
  • 3 szklanki wywaru warzywnego lub z kurczaka
  • łyżka łagodnego chrzanu ze słoika
  • 4 łyżki kremowej śmietanki

Angielska zupa pomidorowa (z chrzanem!) - Opis przyrządzania:

Cebulę i czosnek obieramy i siekamy. Gałązkę selera myjemy, obieramy z wąsów i kroimy w plasterki. W rondlu rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę, czosnek i seler i smażymy kilka minut, aż warzywa zmiękną. Mieszamy, żeby się nie przypalało. Dodajemy pomidory, ketchup i wywar. Wszystko doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy przez kwadrans na maleńkim ogniu. Przelewamy zupę do blendera (najlepiej w 2 porcjach). Miksujemy na gładką zupę, jeśli akurat nam się chce, przecieramy dodatkowo pomidorową przez sitko. Jesli nie, wlewamy z powrotem do garnka i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru. Chrzan mieszamy ze śmietanką i dodajemy do zupy. Mieszamy i podajemy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować Angielska zupa pomidorowa (z chrzanem!): można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Angielska zupa pomidorowa (z chrzanem!) przepisy:

  • Jesienna zupa z pomidorów
    Jesienna, bo konieczne są do niej naprawdę dojrzałe, gruntowe pomidory, które dają zupie słodycz i świeży smak. Jeśli damy do zupy czosnkową bagietkę z serem (*!*4090*!*), mamy doskonały weekendowy lunch.
  • Zupa-krem z pieczonych pomidorów Zupa-krem z pieczonych pomidorów
    Pomidorami trzeba się nasycić, póki jeszcze są - dojrzałe, gruntowe pomidory biją na głowę wszystko, co wrzesień ma nam do zaoferowania. W tym przepisie pieczemy najpierw pomidory (z dodatkami) w piecu, a potem miksujemy na gładką zupę. *!*1781*!* będą tu bardzo odpowiednim dodatkiem.
  • Zupa pomidorowa z klopsikami
    Ulubiona zupa belgijskich dzieci - bardziej kremowa, niż nasza pomidorowa, a zamiast ryżu czy makaronu pływają w niej maleńkie klopsiki.
  • Zupa-krem z cykorii
    Oryginalna w smaku, delikatna zupa dla wielbicieli cykorii. Zmiksowaną zupę podajemy z małymi grzaneczkami smażonymi na maśle.
  • Włoska zupa z cieciorką
    Pożywna i smaczna włoska zupa jarzynowa z klasycznym dodatkiem parmezanu. Dla skrócenia czasu przygotowania, używamy cieciorki z puszki.




Podziel się linkiem:


Komentarze: