Szybki kurczak typu stir-fry. Jeśli ktoś lubi dania szczególnie pikantne, niech doda więcej ostrych papryczek lub łyżkę azjatyckiego sosu chilli.
Kraj pochodzenia: Kraje Dalekiego Wschodu
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Kurczak z chilli i makaronem ryżowym - Opis przyrządzania:
Piersi z kury czyścimy z resztek tłuszczu i chrząstek, płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy. Kroimy mięso w cienkie paski i przekładamy do miski. Kolendrę i kmin rzymski podpiekamy chwilę na suchej patelni, a kiedy zacznie intensywnie pachnieć, zsypujemy do moździerza i lekko rozgniatamy. Dodajemy do mięsa. Czosnek obieramy i drobno siekamy, dodajemy do mięsa. Papryczkę czyścimy z nasion, drobno siekamy i dodajemy do kurczaka. Dodajemy także chutney i wszystko starannie mieszamy, najlepiej ręką, żeby przyprawy dobrze wtarły się w mięso. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i polewamy odrobiną oleju sezamowego. Trzymamy w cieple. W woku rozgrzewamy łyżkę oleju z orzeszków ziemnych i kiedy jest dobrze gorący, wrzucamy kurczaka. Smażymy na dużym ogniu, mieszając, przez jakieś 10 minut, aż będzie usmażony i rumiany. Podajemy z makaronem ryżowym.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować Kurczak z chilli i makaronem ryżowym: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |