W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Chowder z kukurydzą i krewetkami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Zupa

Chowder z kukurydzą i krewetkami

Jak każdy chowder, i ten wywodzi się ze Stanów. W sezonie używamy ziaren świeżej kukurydzy, ale przez resztę roku ta z puszki musi nam wystarczyć.

Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 4 cebulki dymki
  • spory ziemniak
  • puszka ziaren kukurydzy (w sezonie: ziarna ścięte z dwu surowych kolb kukurydzy)
  • łyżka masła
  • 3 szklanki wywaru z kurczaka
  • 1/2 szklanki kremowej śmietanki
  • 150 g małych ugotowanych krewetek (rozmrożonych)
  • 4 łyżki siekanego szczypiorku

Chowder z kukurydzą i krewetkami - Opis przyrządzania:

Dymkę myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Ziemniak obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Kukurydzę osączamy na sicie. W rondlu rozpuszczamy masło. Wrzucamy dymkę, ziemniak i kukurydzę. Smażymy przez kilka minut, po czym dolewamy wywar. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez jakieś 10 minut, do czasu, gdy ziemniak będzie miękki. Dodajemy krewetki i śmietankę. Mieszamy. Podgrzewamy, aż krewetki będą gorące. Podajemy chowder w głębokich talerzach, posypany siekanym szczypiorkiem.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Chowder z kukurydzą i krewetkami: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Chowder z kukurydzą i krewetkami przepisy:

  • Błyskawiczny chowder
    Wersja "instant" popularnej w Stanach zupy. Chowder jest tak solidny, że z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy posiłek, zwłaszcza jeśli damy do niego kawałek świeżego chleba. Uwaga - dzieci to lubią! (możemy więc poprosić o pomoc w obieraniu, krojeniu i mieszaniu)
  • Chowder z wędzonym dorszem
    Gęsta i treściwa zupa, która może stanowić cały posiłek, jeśli podamy ją ze świeżym żytnim chlebem lub czosnkową bagietką. Potem jakiś lekki deser i wszyscy będą najedzeni (czytaj: zadowoleni).
  • Zupa-krem ze świeżej kukurydzy Zupa-krem ze świeżej kukurydzy
    Jesienna zupa o miłym, słodkawym smaku. Świeża kukurydza najlepsza jest tuż po zerwaniu, postarajmy się więc o jak najświeższą. Do zupy podajemy grzanki lub groszek ptysiowy.
  • Quesadillas z kukurydzą
    Bardzo udane małe danie, doskonałe do pojadania przed telewizorem lub - jeśli zapakujemy w kilka warstw folii aluminiowej - na piknikowej trawce. Takie quesadillas, pod warunkiem, że nie nazbyt pikantne, są daniem bardzo cenionym przez moje Dzieci (zwłaszcza w towarzystwie dużych ilości guacamole).
  • Zapiekanka z kukurydzy
    Bardzo kolorowa zapiekanka, dość solidna, by - w towarzystwie sałaty i czosnkowej bułki - stanowić danie obiadowe. Uwaga - zazwyczaj dzieci lubią kukurydzę, więc może się skuszą...




Podziel się linkiem:


Komentarze: