Jak każdy chowder, i ten wywodzi się ze Stanów. W sezonie używamy ziaren świeżej kukurydzy, ale przez resztę roku ta z puszki musi nam wystarczyć.
Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
4 cebulki dymki
spory ziemniak
puszka ziaren kukurydzy (w sezonie: ziarna ścięte z dwu surowych kolb kukurydzy)
łyżka masła
3 szklanki wywaru z kurczaka
1/2 szklanki kremowej śmietanki
150 g małych ugotowanych krewetek (rozmrożonych)
4 łyżki siekanego szczypiorku
Chowder z kukurydzÄ… i krewetkami - Opis przyrzÄ…dzania:
Dymkę myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Ziemniak obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Kukurydzę osączamy na sicie. W rondlu rozpuszczamy masło. Wrzucamy dymkę, ziemniak i kukurydzę. Smażymy przez kilka minut, po czym dolewamy wywar. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez jakieś 10 minut, do czasu, gdy ziemniak będzie miękki. Dodajemy krewetki i śmietankę. Mieszamy. Podgrzewamy, aż krewetki będą gorące. Podajemy chowder w głębokich talerzach, posypany siekanym szczypiorkiem.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: rybna
Kiedy przygotować Chowder z kukurydzą i krewetkami: do zrobienia w ostatniej chwili
Podobne do Chowder z kukurydzÄ… i krewetkami przepisy:
Błyskawiczny chowder Wersja "instant" popularnej w Stanach zupy. Chowder jest tak solidny, że z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy posiłek, zwłaszcza jeśli damy do niego kawałek świeżego chleba. Uwaga - dzieci to lubią! (możemy więc poprosić o pomoc w obieraniu, krojeniu i mieszaniu)
Chowder z wędzonym dorszem Gęsta i treściwa zupa, która może stanowić cały posiłek, jeśli podamy ją ze świeżym żytnim chlebem lub czosnkową bagietką. Potem jakiś lekki deser i wszyscy będą najedzeni (czytaj: zadowoleni).
Zupa-krem ze świeżej kukurydzy Jesienna zupa o miłym, słodkawym smaku. Świeża kukurydza najlepsza jest tuż po zerwaniu, postarajmy się więc o jak najświeższą. Do zupy podajemy grzanki lub groszek ptysiowy.
Quesadillas z kukurydzą Bardzo udane małe danie, doskonałe do pojadania przed telewizorem lub - jeśli zapakujemy w kilka warstw folii aluminiowej - na piknikowej trawce. Takie quesadillas, pod warunkiem, że nie nazbyt pikantne, są daniem bardzo cenionym przez moje Dzieci (zwłaszcza w towarzystwie dużych ilości guacamole).
Zapiekanka z kukurydzy Bardzo kolorowa zapiekanka, dość solidna, by - w towarzystwie sałaty i czosnkowej bułki - stanowić danie obiadowe. Uwaga - zazwyczaj dzieci lubią kukurydzę, więc może się skuszą...