W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Smażona brukselka

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Dodatek

Smażona brukselka

Smażona, chrupka brukselka jest bardzo dobrym dodatkiem do kotletów ziemniaczanych lub plastrów panierowanego sera.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1/2 kg brukselki
  • ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • łyżka nasion kminu rzymskiego
  • łyżeczka pokruszonej ostrej suszonej papryki
  • ocet balsamico

Smażona brukselka - Opis przyrządzania:

Brukselkę obieramy z wierzchnich listków. Myjemy w zimnej wodzie, osuszamy i kroimy wzdłuż na pół. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Na dużej patelni lub w woku rozgrzewamy łyżkę-dwie oliwy. Wrzucamy brukselkę, czosnek i kmin rzymski. Smażymy na sporym ogniu przez 3-4 minuty, mieszając. Patelnię (lub wok) przykrywamy, zmniejszamy ogień i dusimy brukselkę jakiś 5 minut, aż będzie niemal miękka. Dodajemy ostrą paprykę oraz sól i pieprz do smaku. Przed podaniem skrapiamy odrobiną octu balsamico.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Smażona brukselka: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Smażona brukselka przepisy:

  • Marynowana brukselka
    Brukselka w wersji koktajlowej!
  • Brukselka z orzeszkami piniowymi
    Świetny sposób na brukselkę - byle tylko jej nie rozgotować! Orzeszki piniowe dodają elegancji i charakteru. Bardzo smaczne do wieprzowiny, na przykład kotletów schabowych.
  • Brukselka z orzechami laskowymi
    Interesujący sposób podawania brukselki - masło i orzechy dodają splendoru tej skromnej jarzynie.
  • Brukselka z boczkiem
    Brukselka jest nie tylko ładna, ale i bardzo smaczna, pod warunkiem jednak, że ugotujemy ją al dente! Miękka brukselka traci cały swój urok.
  • Brukselka w śmietanie
    Doskonała, twardawa brukselka w śmietanowo-szczypiorkowym sosie, z prażonymi orzeszkami piniowymi. Dobra do każdego jasnego mięsa, a i sama w sobie całkiem niezła.




Podziel się linkiem:


Komentarze: