W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Łosoś z sosem ziołowym

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne z ryb

Łosoś z sosem ziołowym

Łatwa i szybka ryba z kremowo-ziołowym sosem. Tylko jedna patelnia do zmywania!

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • cytryna
  • 6 porcji filetów z łososia
  • 6 łyżek rozmaitych siekanych świeżych ziół (koperek
  • szczypiorek
  • estragon
  • natka itp)
  • 2 łyżki masła
  • ząbek czosnku
  • 150 g mascarpone
  • gałązki świeżych ziół i plasterki cytryny do podania

Łosoś z sosem ziołowym - Opis przyrządzania:

Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie, osuszamy. Skórkę ścieramy, a sok wyciskamy.
Rybę myjemy, osuszamy i skrapiamy sokiem z cytryny.
Skórkę z cytryny mieszamy z siekanymi ziołami (koperek, szczypiorek, estragon, natka itp.) i w tej mieszance obtaczamy porcje ryby.
Na dużej patelni roztapiamy masło. Na gorące kładziemy rybę i smażymy przez 2-3 minuty, aż lekko się zarumieni od spodu. Rybki odwracamy i smażymy kolejne 2-3 minuty.
Czosnek obieramy i wyciskamy przez praskę prosto na patelnię. Dodajemy mascarpone i podgrzewamy, aż ser się rozpuści. Wszystko lekko solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy.
Rybę przekładamy na ogrzane talerze. Sos mieszamy, ewentualnie doprawiamy i polewamy rybę. Na każdej porcji (lub obok) kładziemy plasterek cytryny i gałązkę świeżych ziół.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Łosoś z sosem ziołowym: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku




Podziel się linkiem:


Komentarze: