W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Sałatka "Guacamole"

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sałatki

Sałatka "Guacamole"

Słynny meksykański sos w postaci zdekonstruowanej.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 4 sałaty rzymskie w wersji mini (lub jedna zwykła)
  • 1/4 kg (250 g) pomidorków koktajlowych
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • ząbek czosnku
  • sok z limetki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 małe dojrzałe awokado
  • garść listków świeżej kolendry
  • ostra suszona papryka

Sałatka "Guacamole" - Opis przyrządzania:

Sałaty rzymskie kroimy w pionie na 4 części. Jeśli mamy tylko dużą sałatę, dzielimy ją na liście i kroimy w paski o szerokości 3 cm. Tak czy owak, sałatę starannie myjemy w zimnej wodzie i równie starannie osączamy. Pomidorki myjemy, osuszamy i kroimy na pół. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Mieszamy z sokiem z limetki i oliwą, lekko solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy. Awokado kroimy wzdłuż na pół i usuwamy pestki. Zdejmujemy skórkę i kroimy awokado wzdłuż na plastry. Na talerzach układamy sałatę, na sałacie pomidorki i awokado. Polewamy sosem i posypujemy listkami kolendry. Każdą porcję oprószamy odrobiną rozkruszonej suszonej papryki. Podajemy natychmiast.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować Sałatka "Guacamole": do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku




Podziel się linkiem:


Komentarze: