Krem, ale na słono. Na słodko-słono, jak mawia mój Teść, bo przecież pomidory też są słodkie. Bardzo dobra przystawka lub nieoczekiwany dodatek do mięsa (lub ryby) z grilla.
Kraj pochodzenia: Francja
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Flan pomidorowy - Opis przyrządzania:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Jajka wbijamy do miski i ubijamy widelcem, dodając śmietankę. Kiedy masa będzie jednolita, dodajemy sos pomidorowy. Ubijamy dalej, aż wszystkie składniki się połączą. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno siekamy. dodajemy do kremu pomidorowego. Krem rozdzielamy między 6 żaroodpornych miseczek. Miseczki ustawiamy na głębokiej blaszce i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na środkową półkę. Dokoła miseczek wlewamy gorącą wodę tak, by sięgała do połowy wysokości miseczek. Pieczemy 20 minut, aż krem będzie ścięty ( na środku może być jeszcze lekko płynny). Wyjmujemy miseczki z piekarnika i odstawiamy do przestudzenia. Podajemy na ciepło lub letnio, z dodatkiem cienkich grzanek.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Flan pomidorowy: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | Grudzień 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |