W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Podstawowy sos ze świeżych pomidorów (do zamrożenia)

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Przepis podstawowy

Podstawowy sos ze świeżych pomidorów (do zamrożenia)

Podstawowy sos ze świeżych pomidorów (do zamrożenia)

Ten pachnący, gładki sos pomidorowy robimy wtedy, gdy dojrzałe pomidory można dostać na targu za grosze. Sosu robimy większą ilość i pasteryzujemy lub - nawet lepiej - zamrażamy w poręcznych porcjach. Podajemy sos do makaronu, zapiekamy w nim rybę, na jego podstawie robimy bolognese lub zupę pomidorową. Oraz masę innych pysznych dań.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 10-12

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 3 kg dojrzaÅ‚ych pomidorów
  • 3 cebule
  • maÅ‚y pÄ™czek natki pietruszki
  • 5 gaÅ‚Ä…zek Å›wieżego tymianku
  • 3 gaÅ‚Ä…zki selera naciowego
  • oliwa z oliwek
  • 2 zÄ…bki czosnku

Podstawowy sos ze świeżych pomidorów (do zamrożenia) - Opis przyrządzania:

Pomidory wrzucamy po kilka na raz do wrzątku na minutę. Przelewamy zimną wodą i zdejmujemy skórkę. Kroimy pomidory horyzontalnie na pół i łyżeczką wyjmujemy pestki. Miąższ kroimy w kostkę, a pestki wlewamy na sitko i odciskamy. Pestki wyrzucamy, a sok, który po nich został, zachowujemy. Cebule obieramy i drobno siekamy. Natkę, tymianek i seler myjemy, osuszamy i związujemy razem białą nicią kuchenną. W dużym garnku rozgrzewamy kilka łyżek oliwy. Wrzucamy siekaną cebulę i smażymy przez 5 minut, aż zmięknie, ale nie zacznie się złocić. Dodajemy pomidory, pęczek ziół z selerem, czosnek (nie obrany), łyżeczkę soli, łyżeczkę cukru i kilka ziarenek pieprzu. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez pół godziny (30 minut). Po tym czasie wlewamy sok pomidorowy (ten, co został po odcedzeniu pestek), mieszamy i dusimy kolejne pół godziny. Co jakiś czas sprawdzamy, czy sos się nie przypala. Wyławiamy i wyrzucamy bukiecik ziołowo-selerowy. Sos miksujemy porcjami w blenderze lub malakserze, aż będzie zupełnie gładki. Zamrażamy sos w porcjach takiej wielkości, by dało się zużyć całą porcję wkrótce po rozmrożeniu (rozmrożony sos kiepsko się przechowuje).

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Podstawowy sos ze świeżych pomidorów (do zamrożenia): trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: