Ten pachnący, gładki sos pomidorowy robimy wtedy, gdy dojrzałe pomidory można dostać na targu za grosze. Sosu robimy większą ilość i pasteryzujemy lub - nawet lepiej - zamrażamy w poręcznych porcjach. Podajemy sos do makaronu, zapiekamy w nim rybę, na jego podstawie robimy bolognese lub zupę pomidorową. Oraz masę innych pysznych dań.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 10-12
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Podstawowy sos ze świeżych pomidorów (do zamrożenia) - Opis przyrządzania:
Pomidory wrzucamy po kilka na raz do wrzątku na minutę. Przelewamy zimną wodą i zdejmujemy skórkę. Kroimy pomidory horyzontalnie na pół i łyżeczką wyjmujemy pestki. Miąższ kroimy w kostkę, a pestki wlewamy na sitko i odciskamy. Pestki wyrzucamy, a sok, który po nich został, zachowujemy. Cebule obieramy i drobno siekamy. Natkę, tymianek i seler myjemy, osuszamy i związujemy razem białą nicią kuchenną. W dużym garnku rozgrzewamy kilka łyżek oliwy. Wrzucamy siekaną cebulę i smażymy przez 5 minut, aż zmięknie, ale nie zacznie się złocić. Dodajemy pomidory, pęczek ziół z selerem, czosnek (nie obrany), łyżeczkę soli, łyżeczkę cukru i kilka ziarenek pieprzu. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez pół godziny (30 minut). Po tym czasie wlewamy sok pomidorowy (ten, co został po odcedzeniu pestek), mieszamy i dusimy kolejne pół godziny. Co jakiś czas sprawdzamy, czy sos się nie przypala. Wyławiamy i wyrzucamy bukiecik ziołowo-selerowy. Sos miksujemy porcjami w blenderze lub malakserze, aż będzie zupełnie gładki. Zamrażamy sos w porcjach takiej wielkości, by dało się zużyć całą porcję wkrótce po rozmrożeniu (rozmrożony sos kiepsko się przechowuje).
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Podstawowy sos ze świeżych pomidorów (do zamrożenia): trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |