W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Quesadillas z oliwkami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Małe danie

Quesadillas z oliwkami

Błyskawiczna kolacyjka dla dwojga. Ciepłe placki podajemy z kleksem kwaśnej śmietany, łyżką guacamole i ćwiartkami pomidora. Jakaś dobra salsa też będzie na miejscu.

Kraj pochodzenia: Meksyk

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 100 g żołtego sera (mogą być resztki)
  • 1/2 małej czerwonej cebuli
  • 4 czarne oliwki
  • 4 zielone oliwki
  • garść listków świeżej kolendry
  • 2 gotowe pszenne tortille
  • Tabasco
  • oliwa z oliwek

Quesadillas z oliwkami - Opis przyrządzania:

Ser ścieramy na grubej tarce, Cebulę obieramy i drobno siekamy. Oliwki czarne i zielone pozbawiamy pestek i kroimy w plasterki. Kolendrę siekamy. Tortille posypujemy serem, potem cebulą, oliwkami i kolendrą. Skrapiamy lekko Tabasco i solimy. Składamy tortille na pół. Na patelni (takiej, by zmieściły się obie tortille naraz) rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy. Wkładamy delikatnie złożone na pół placki i smażymy na dość małym ogniu, aż spód się zarumieni. Ostrożnie odwracamy placki na drugą stronę i smażymy, aż druga strona też będzie rumiana, a ser się stopi. Przekładamy quesadillas na talerze i ostrym nożem kroimy na pół. Podajemy z meksykańskimi dodatkami: guacamole, salsą i kwaśną śmietaną.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Quesadillas z oliwkami: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Quesadillas z oliwkami przepisy:

  • Quesadillas z kukurydzą
    Bardzo udane małe danie, doskonałe do pojadania przed telewizorem lub - jeśli zapakujemy w kilka warstw folii aluminiowej - na piknikowej trawce. Takie quesadillas, pod warunkiem, że nie nazbyt pikantne, są daniem bardzo cenionym przez moje Dzieci (zwłaszcza w towarzystwie dużych ilości guacamole).
  • Tarta z botwinką i oliwkami Tarta z botwinką i oliwkami
    Do tej tarty możemy użyć dowolnych jadalnych liści - szpinaku, boćwiny, nawet pokrzyw (no może szczaw byłby za kwaśny). Oliwki dobieramy zgodnie z kolorystycznymi preferencjami.
  • Fusilli z karczochami i oliwkami
    Szybka, wegetariańska pasta w różnych odcieniach zieleni.
  • Befsztyki z oliwkami
    Dobrze przyprawione befsztyki z polędwicy wołowej, dla wielbicieli kuchni śródziemnomorskiej. Niezłym dodatkiem mogą być pieczone kartofelki i połówki grillowanych cebul.
  • Kurczak z oliwkami
    Włoska wersja smażonych udek z kurczaka. Jak zwykle w kuchni włoskiej - danie szybkie, proste i pełne smaku.




Podziel się linkiem:


Komentarze: